U Bjelovaru predstavljena kampanja „Poslušaj glas prirode!“

Nakon predstavljanja u Splitu, Gospiću, Varaždinu i Zagrebu, kampanja „Poslušaj glas prirode!“ predstavljena i posjetiteljima 24. Proljetnog međunarodnog sajma u Bjelovaru

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) predstavilo je aktivnosti kampanje „Poslušaj glas prirode!“ na 24. Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru. Riječ je o nacionalnoj kampanji koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj.

U posljednjih godinu dana kampanja „Poslušaj glas prirode!“ promovirana je diljem Hrvatske uz niz aktivnosti do sada održanih u Splitu, Gospiću, Varaždinu i Zagrebu. Obilaskom regija MINGOR želi skrenuti pozornost na značajan problem smanjenja bioraznolikosti te ujedno senzibilizirati javnost o važnosti individualnih promjena navika i odgovornog ponašanja u svakodnevnom životu, kako bi se pozitivno utjecalo na prirodu i bioraznolikost. Za vrijeme kampanje, kroz konkretne savjete i primjere, poziva se stanovništvo na aktivno uključivanje i djelovanje, s ciljem zaštite prirode i bioraznolikosti u vlastitom okruženju.

  • Djelatnici ministarstva posjetitelje su informirali o ekološkoj mreži Natura 2000 te važnosti očuvanja bioraznolikosti i ekosustava, a oni koji su u sklopu nagradnih igara pokazali znanje o prirodi i njenom očuvanju nagrađeni su prigodnim nagradama. / Foto: MINGOR

U sklopu bjelovarskog sajma djelatnici MINGOR-a posjetitelje su informirali o ekološkoj mreži Natura 2000, a za zainteresirane učenike srednjih škola Petra Kutleša iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode (MINGOR) održala je predavanje o invazivnim stranim vrstama i njihovom negativnom utjecaju na bioraznolikost, ekosustave, zdravlje ljudi i gospodarstvo.

Također, pomoću VR naočala svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku virtualno prošetati kroz izložbu Diverterra  i 10 naših zaštićenih područja, odabranih po ekosustavima. Najhrabriji i oni s najvećim znanjem o prirodi i njenom očuvanju, nagrađeni su prigodnim poklonima.

  • Izložba Diverterra promatra se uz pomoć VR naočala i omogućuje virtualnu šetnju kroz 10 zaštićenih područja u Hrvatskoj. / Foto: MINGOR
Kampanja „Poslušaj glas prirode“, koja poziva na aktivno uključivanje stanovništva u zaštiti prirode, usmjerena je na opću populaciju, a posebice na stanovnike Hrvatske koji žive i gospodarski djeluju na području unutar ekološke mreže Natura 2000. Kampanja je jedna od ključnih komunikacijskih elemenata projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi 24.752.425 eura, a Europska unija ga sufinancira s 85 % sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

 

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji. Ova mreža u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima je u EU i obuhvaća 25.956 km2. Pokriva 36,8 % kopnenog teritorija te 9,3 % mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice. Natura 2000 podržava načelo održivog razvoja i cilj joj nije zaustaviti sveukupne razvojne aktivnosti, nego postaviti mjerila prema kojima će se one moći odvijati, a da pritom očuvaju bioraznolikost. Ova ekološka mreža ima i izuzetno važnu ulogu u očuvanju ribljeg fonda jer su zaštićena morska područja ekosustavi koji su utočište ugroženim i rijetkim vrstama, čuvaju ugrožena staništa i potiču obnavljanje ribljih zaliha.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

U Varaždinu predstavljena kampanja „Poslušaj glas prirode!“

Predstavnici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su 7. listopada sudjelovali na 25. međunarodnom sajmu „Priroda, lov, ribolov, turizam“ u Varaždinu te predstavili aktivnosti kampanje „Poslušaj glas prirode!“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER