„Poslušaj glas prirode!“ na Sajmovima hrane i zdravog življenja

Ako ste u blizini Zagrebačkog velesajma, posjetite štand MINGOR-a i otkrijte kako se priroda osluškuje

Nakon Splita, Gospića i Varaždina predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ovog četvrtka, 1. prosinca 2022., predstavljaju kampanju „Poslušaj glas prirode!“ i u Zagrebu.

Izložbeni prostor Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) u sklopu Sajmova hrane i zdravog življenja, koji se zajedno sa sajmom CROAGRO održavaju od 1. do 4. prosinca na Zagrebačkom velesajmu, možete posjetiti u paviljonu 7 (štand 85).

Predstavnici Ministarstva će na svom izložbenom prostoru u četvrtak 1. prosinca 2022. od 10 do 19 sati promicati nacionalnu kampanju „Poslušaj glas prirode!“, koja potiče promjenu stavova i navika stanovništva u cilju zaštite prirode.

Riječ je o kampanji koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj.

Posjetitelji izložbenog prostora u navedenom terminu imat će priliku dobiti niz informacija o kampanji, modelima upravljanja ekološkom mrežom te se educirati o načinima zaštite prirode u svojoj okolini. U sklopu promidžbe, za učenike srednjih škola predviđeno je i predavanje o invazivnim stranim vrstama (IAS) te njihovom utjecaju na bioraznolikost, ekosustav, zdravlje ljudi i gospodarstvo.

Kao i na ranijim predstavljanjima u Splitu, Gospiću i Varaždinu, MINGOR je za sve posjetitelje pripremio prigodne poklone te iznenađenje koje će se posebno svidjeti najmlađima - izložbu Diverterra, koja se promatra uz pomoć VR naočala i omogućuje virtualnu šetnju kroz 10 zaštićenih područja u Hrvatskoj.

„Glas prirode“ možete „slušati“ putem mrežne stranice glasprirode.hr te Facebook stranice Glas prirode HR.

U okviru projekta predviđa se izrada planova upravljanja za najmanje 40 % područja ekološke mreže Natura 2000. Radi učinkovitog upravljanja šumskim ekosustavima, projektom će se izraditi programi zaštite šuma. Projekt obuhvaća i praćenje učinkovitosti mjera očuvanja slatkovodnih ekosustava (pilot aktivnost). Kapaciteti upravljača ključni su za učinkovitost upravljanja te projekt predviđa niz edukacijskih aktivnosti. Unaprijedit će se i postojeće informacijsko komunikacijske tehnologije, alat u sklopu Informacijskog sustava zaštite prirode (ISZP-Bioportal), te nabaviti oprema neophodna za izradu planova upravljanja te samo upravljanje. Za određeni broj područja ekološke mreže podaci o nekim manje poznatim ili rijetkim stanišnim tipovima i vrstama su nedostatni pa projekt obuhvaća i terensko prikupljanje podataka u svrhu određivanja stanja ciljnih vrsta i stanišnih tipova, kako bi se definirali ciljevi očuvanja i prijedlozi mjera, odnosno aktivnosti za njihovo očuvanje i/ili poboljšanje stanja. U cilju osiguranja financijske održivosti upravljanja ekološkom mrežom, projekt obuhvaća izradu tzv. „Okvira za prioritetne aktivnosti (engl. PAF)“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

U Varaždinu predstavljena kampanja „Poslušaj glas prirode!“

Predstavnici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su 7. listopada sudjelovali na 25. međunarodnom sajmu „Priroda, lov, ribolov, turizam“ u Varaždinu te predstavili aktivnosti kampanje „Poslušaj glas prirode!“.

U Bjelovaru predstavljena kampanja „Poslušaj glas prirode!“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) predstavilo je aktivnosti kampanje „Poslušaj glas prirode!“ na 24. Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru. Riječ je o nacionalnoj kampanji koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER