Dođite na zagrebačku „Urbanu džunglu“

Sve radionice i događanja su besplatni! Ulaz u Botanički vrt se naplaćuje, a prvih stotinu posjetitelja Festivala ima besplatan ulaz!

„Urbana džungla“ održava se u organizaciji Zelenog inkubatora u subotu 25. ožujka od 9:30 do 17 sati i to na tri lokacije: u Zelenom inkubatoru, Botaničkom vrtu i klubu Botaničar.

Cilj festivala „Urbana džungla“ je promovirati uzgajanje hrane u gradu, hiperlokalnu proizvodnju, kratke lance opskrbe, osvještavanje zdravih navika u jelu i poticanje bioraznolikosti očuvanjem sjemena u vlastitom vrtu.

U sklopu programa održat će se razmjena sjemena, radionice meda, fine hrane i nekoliko botano toura, a Vladimiru Dimiću dodijelit će se nagrada za promicanje urbane džungle.

Vrt Zelenog inkubatora nalazi se u samom centru grada i predstavlja realizaciju ideje da je uzgajanje hrane u gradu ostvarivo. Riječ je o pokaznom vrtu, namjenjenom za edukaciju građana na temu uzgajanja hrane, bioraznolikost i očuvanja okoliša, a kroz njega će posjetitelje „Urbane džungle“ provesti Andreja Čoh. Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) održat će tradicionalnu razmjenu sjemena na kojoj se okupljaju entuzijasti iz cijele Hrvatske. Ravnatelj Botaničkog vrta PMF-a Vanja Stamenković provest će grupu sretnika kroz preko 130 godina stari vrt i pokazati njegove najvrijednije eksponate. 

Na radionici kušanja meda predstavit će se petnaestak neuobičajnih vrsta meda s područja Hrvatske, a polaznici će se moći upoznati s njihovim glavnim karakteristikama okusa, mirisa i boje. Voditelj radionice je doc. dr. sc. Saša Prđun, znanstvenik s Agronomskog fakulteta koji se bavi analitikom meda, medonosnim biljem i biologijom pčela. Na radionici Fakat fino će se učiti osnove postupka fermentiranja te zašto je fermentirana hrana dobra za nas. Radionicu će voditi Sanja Bilas, vlasnica veganskog brenda Fakat fino, a na radionici će pripremati nekoliko jednostavnih dressinga za salate i umake koji dobro upotpunjuju većinu obroka. Od čega se sastoji flora zidova, koje su invazivne vrste i postoji li jestiva flora u zagrebačkom Donjem gradu moći ćete otkriti u šetnji s Lunom Džidić.

Kristina Bokanić vodit će radionicu Greentanje na kojoj ćete moći saznati kako urediti vrt na balkonu ili terasi, izraditi prirodna gnojiva od otpadaka iz kuhinje, prirodne boje od voća i povrća te biorazgradive posudice za sadnju.

Program „Urbane džungle“ i online obrasci prijave za sudjelovanje na radionicama dostupni su putem sljedeće poveznice.

Partneri „Urbane džungle“ su ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu i klub Botaničar.

VEZANE VIJESTI

Dođite na novo izdanje zagrebačke „Urbane džungle“

Festival će se održati 23. i 24. ožujka 2024. s ciljem promicanja održivih životnih navika koje su ključne za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. U uvjetima sve izraženije klimatske krize koja pogađa i Hrvatsku povećavajući rizik od ekstremnih vremenskih uvjeta i utječući na gubitak bioraznolikosti, festival „Urbana džungla“ služi kao podsjetnik na to koliko je važno odgovorno djelovati prema prirodi koja nas okružuje.

Završena je prva „Urbana džungla“

Cilj festivala „Urbana džungla“ bio je promovirati uzgajanje hrane u gradu, hiperlokalnu proizvodnju, kratke lance opskrbe, osvještavanje zdravih navika u jelu i poticanje bioraznolikosti očuvanjem sjemena u vlastitom vrtu.

Udruga Zeleni inkubator organizira radionicu prepoznavanja meda

Zeleni inkubator organizira besplatne radionice za studente i nezaposlene kojima se na praktičan način želi približiti organsko vrtlarstvo. U četvrtak 27. listopada održava se radionica pod nazivom „Med – raznobojna paleta mirisa i okusa“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER