Zaštita od hidrometeoroloških rizika primjenom rješenja temeljenih na prirodi

Rješenja temeljena na prirodnim načelima (Nature-based Solutions - NbS) imaju važnu ulogu u smanjenju rizika od katastrofa

U sklopu projekta RECONECT u Zagrebu će se 16. prosinca održati radionica o prihvatljivosti, izvodljivosti i održivosti primjene prirodnih rješenja za zaštitu od hidrometeoroloških rizika (poplava).

Na radionici je planirano sudjelovanje 20-ak predstavnika javnih institucija, ministarstava, fakulteta, političkih predstavnika, civilnih društava, privatnog sektora i medija, a organiziraju je i provode tvrtke PRONING DHI d.o.o. i DVOKUT-ECRO d.o.o..

PRONING DHI kao jedino društvo iz Hrvatske, član je međunarodnog konzorcija  zajedno s 35 međunarodnih znanstvenih i stručnih institucija uključenih u projekt RECONECT čiji cilj je potvrda učinkovitosti rješenja bliskih i prihvatljivih prirodi kroz unapređenje europskog referentnog okvira za prirodna rješenja - Nature-Based Solutions (NbS), sve u svrhu smanjenja hidrometeoroloških rizika u ruralnim područjima. PRONING DHI aktivno radi u grupi europskih suradnika na pilot projektu sliva rijeke Bregane gdje se analiziraju primjene rješenja temeljenih na prirodi. U projekt RECONECT uključene su Hrvatske vode i Savska komisija.

U vrijeme kad je europska prirodna baština pod sve većim kumulativnim pritiskom, cilj RECONECT-a je poticanje nove kulture stvaranja „planiranja korištenja zemljišta” koja povezuje smanjenje hidrometeoroloških rizika (poplave, erozije, suše i dr.) s lokalnim i regionalnim razvojnim ciljevima u zajednički održivi razvoj.

Za ostvarenje ovih ambicioznih ciljeva, RECONECT konzorcij okuplja multidisciplinarne partnere poput znanstvenika, istraživača, konzultanata, regionalnih i lokalnih institucija po slivnim područjima, koji su u potpunosti posvećeni postizanju rezultata projekta. Projekt RECONECT vodi nizozemski Institut IHE iz Delfta, i organizacijski je podijeljen na tzv. grupu demonstratora i grupu suradnika, koji pokrivaju široki spektar lokalnih uvjeta, geografskih karakteristika, upravljačke strukture i društvenih / kulturnih osobitosti. Mreža oglednih primjera pokazuje primjenu velikih NBS-a za smanjenje hidrometeoroloških rizika koji mogu poslužiti kao primjer primjene koncepta te njegovog daljnjeg poboljšanja, širenja i repliciranja na drugim lokacijama.

Važan dio NbS pristupa je komunikacija sa svim dionicima koji na bilo koji način mogu biti interesno ili zakonski uključeni u procesu izgradnje, financiranja, korištenja, prevencije, zaštite, sanacije od šteta ili bilo kojeg drugog aspekta vezanog na prostor i njegovo korištenje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Chennai - Za krizu vode nisu krive samo klimatske promjene

Izostanak monsunskih kiša i loše upravljanje vlade države Tamil Nadu navode se kao glavni uzroci presušenih akumulacijskih jezera i katastrofalne situacije s vodoopskrbom u toj državi na jugoistoku Indije i njezinom glavnom gradu, čije se stanovništvo suočava s jednom od najgorih nestašica vode u posljednjih nekoliko godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER