Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika

Lintar je prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz rekultiviranih površina rudnika

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su još jednu berbu u maslinicima na rekultiviranim površinama bivšeg rudnika na južnim obroncima planine Kozjak te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo.

Prošle godine dobiveno je gotovo 900 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar, a ove je godine ubrano nešto više od sedam tona maslina od kojih je dobiveno više od 1.100 litara ulja. Riječ je o rekordnoj proizvodnji, koju je do ove držala berba iz 2019. godine.

Zadrugarima su u berbi pomogli članovi braniteljskih udruga i to Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, Udruge hrvatskih ratnih veterana Kaštela te Udruge hrvatskih branitelja Sv. Kajo. Ruku pomoći, kao i svake godine, pružili su i zaposlenici CEMEX-a, učenici i učitelji dviju solinskih eko škola s kojima CEMEX surađuje – OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića, zatim učenici i nastavnici Ekonomske i upravne škole te Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita te ostali volonteri.

„Ove godine smo već osvojili dvije zlatne medalje za kvalitetu ulja na Noćnjaku, a nadamo se da će se i ovo novo ulje okititi priznanjima. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli u berbi i osigurali nove litre našeg jedinstvenog ekološkog maslinovog ulja“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar.

CEMEX je 2011. godine osvojio prestižnu međunarodnu nagradu Stevie Award za projekt Lintar kao najbolji Europski program okolišne odgovornosti

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2008. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak.

„Ovaj naš projekt prepoznat je unutar CEMEX-a kao jedan od najkvalitetnijih jer uvezuje okolišnu odgovornost i društveno poduzetništvo, stvarajući primjer jako dobre prakse koju mogu slijediti i drugi poslovni subjekti“, dodala je Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja CEMEX-a Hrvatska.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na maslinarsko – uljarskim manifestacijama Noćnjak i Maslina. Također, PBZ Lintar nositelj je skupne nagrade Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadruga Lintar završila još jednu uspješnu berbu maslina

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su berbu u maslinicima u rudniku te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. Berbom je dobiveno gotovo 900 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila Zadrugu Lintar

CEMEX Hrvatska i Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar ugostili su delegaciju Ministarstva poljoprivrede predvođenu ministricom Marijom Vučković te im pokazali maslinike koji daju nagrađivano ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar, prvo hrvatsko ulje dobiveno iz rekultiviranih dijelova rudnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER