Zadruga Lintar završila još jednu uspješnu berbu maslina

Lintar je prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz rekultiviranih površina rudnika

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su berbu u maslinicima u rudniku te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. Berbom je dobiveno gotovo 900 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Vremenske prilike tijekom listopada pogodovale su ovogodišnjoj berbi u CEMEX-ovim maslinicima u kojoj su osim zadrugara sudjelovali članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement te zaposlenici CEMEX-a i kooperantskih tvrtki. No, zadrugarima najdraža pomoć i ove je godine došla od učenika, nastavnika i ravnatelja dviju solinskih Eko škola, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića, koji su u berbu unijeli zabavu i smijeh. Ubrano je oko šest i pol tona maslina iz kojih je dobiveno gotovo 900 litara ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja.

„Osim što imamo nešto bolji urod nego prošle godine kad smo dobili oko 800 litara ulja, i ove godine nam je analiza pokazala da je naše ulje vrhunske kvalitete. Nadamo se uskoro ga predstaviti na sajmovima i manifestacijama maslinara i uljara, čije je održavanje protekle dvije sezone ipak donekle ograničila epidemija koronavirusa. Zahvalni smo svima koji su nam i ove godine rado pomogli u berbi i osigurali nove litre našeg jedinstvenog ekološkog maslinovog ulja“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar.

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je 2011. godine na inicijativu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika tvrtke CEMEX. Oni se od 2008. godine volonterski brinu za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije površina rudnika zasadila na južnim obroncima planine Kozjak. Zadruga kontinuirano radi na povećanju maslinika, sudjeluje na priznatim braniteljskim i maslinarsko-uljarskim manifestacijama te „ubire“ brojne zlatne medalje za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i nagrade za njegovu pakovinu. Godine 2011. CEMEX je osvojio prestižnu međunarodnu nagradu Stevie Award za projekt Lintar kao najbolji Europski program okolišne odgovornosti (International Business Awards).

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na maslinarsko – uljarskim manifestacijama Noćnjak i Maslina. Također, PBZ Lintar nositelj je skupne nagrade Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

  • CEMEX je 2011. godine osvojio prestižnu međunarodnu nagradu Stevie Award za projekt Lintar kao najbolji Europski program okolišne odgovornosti.

Podsjetimo, na južnim padinama planine Kozjak 2005. godine zasađen je impresivan maslinik i to u sklopu projekta sanacije i rekultivacije dijela površine rudnika na kojem je završena eksploatacija. Uz manji maslinik u tvornici Sv. Kajo, maslinik u rudniku proteže se na površini od preko 35.000 četvornih metara, a maslinici broje približno 2.300 stabala maslina, većinom sorte oblica. Projekt zaposlenicima tvrtke pruža mogućnosti volontiranja, omogućujući im da razvijaju socijalne i poslovne vještine. Također pruža osnovicu za uključivanje lokalnih škola u održivi projekt te promovira kontinuiranu sanaciju područja kamenoloma, smanjujući tako utjecaje na okoliš.

Ulje je nazvano Lintar, imenom koje dolazi od grčke riječi koja znači lijevak, kako se nekoć, zbog svog oblika, nazivao i Kaštelanski zaljev. Čak i boca u obliku lijevka simbolizira procese prešanja, pročišćavanja i pretakanja ulja, kao i pripadnost mediteranskom kulturnom i tradicijskom podneblju. Ovo dragocjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazuje da ulaganje u održivi razvoj nema alternativu. Lintar je prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz rekultiviranih površina rudnika i upravo se u njemu ogleda CEMEX-ova posvećenost zaštiti okoliša, njegovanju odnosa sa zaposlenicima te ulaganju u razvoj lokalne zajednice.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Slijedi li konačna zabrana uništavanja neprodane odjeće?

Nešto više od godinu dana nakon što je Europska komisija predstavila svoj prijedlog nove Uredbe o ekološkom dizajnu za održive proizvode, ministri EU-a su podržali plan za suzbijanje brze mode i to zabranom uništavanja neprodane odjeće. Zastupnici Europskog parlamenta ovog bi četvrtka trebali usvojiti svoje preporuke za strože mjere EU-a za zaustavljanje prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila.

Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su još jednu berbu u maslinicima na rekultiviranim površinama bivšeg rudnika na južnim obroncima planine Kozjak te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila Zadrugu Lintar

CEMEX Hrvatska i Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar ugostili su delegaciju Ministarstva poljoprivrede predvođenu ministricom Marijom Vučković te im pokazali maslinike koji daju nagrađivano ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar, prvo hrvatsko ulje dobiveno iz rekultiviranih dijelova rudnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER