Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila Zadrugu Lintar

Posjet se prigodno dogodio na Dan planeta Zemlje

CEMEX Hrvatska i Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar ugostili su delegaciju Ministarstva poljoprivrede predvođenu ministricom Marijom Vučković te im pokazali maslinike koji daju nagrađivano ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar, prvo hrvatsko ulje dobiveno iz rekultiviranih dijelova rudnika.

Zadrugari i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement predstavnike ministarstva pripremili su za obilazak maslinika zasađenog na rekultiviranim površinama rudnika Sv. Juraj – Sv. Kajo te degustaciju maslinovog ulja. Kako bi na poseban način obilježili Dan planeta Zemlje, članovi zadruge su ministrici Vučković uručili sadnicu mlade masline koju će u njeno ime zasaditi u svom masliniku.

„Djelovanje i projekt zadruge je višestruko važan, tako i za očuvanje i organiziranje života u ruralnom prostoru, osobito u pogledu korištenja prirodnih resursa. Naime, radi se o prvom maslinovom ulju u Hrvatskoj nastalom iz rekultiviranih površina rudnika, koji od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a cjelokupan projekt CEMEX-a i Zadruge Lintar je pravi primjer održivog razvoja i inovativnog pristupa. Osim što objedinjuje sve značajke koncepta održivog razvoja u smislu ravnoteže između gospodarskih, okolišnih i društvenih zahtjeva, njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje posjeduje dodanu vrijednost koju toliko zagovaramo u Ministarstvu poljoprivrede. Ovaj je projekt primjer međusektorske suradnje i inspiracija drugim zajedničkim projektima u poljoprivredi, a predan zadružni rad, uz prepoznatljivost i vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja, smjernice su za uspjeh koji vodi rastu i razvoju hrvatske poljoprivrede. Osobito mi je drago što je riječ o hrvatskim braniteljima koji su se borili za ovu zemlju i stvaraju iz nje plodove“, izjavila je ovom prigodom ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Institucionalna podrška nam je izuzetno važna, kako u brizi za braniteljsku populaciju, tako i u provođenju poljoprivrednih projekata poput našeg, koji je izvrstan primjer rekultivacije prostora ranije korištenih za industrijsku proizvodnju. Projekti poput našeg kvalitetnije rastu ako su im na raspolaganju subvencije države, sredstva iz europskih fondova, ali i podrška u osmišljavanju programa, plasmanu proizvoda i svemu što pomaže u postizanju održive proizvodnje“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj Poljoprivredno – braniteljske zadruge Lintar.

Alen Voloder, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska, istaknuo je usmjerenost kompanije održivom razvoju te davanju doprinosa zajednicama u kojima posluje. „Projekt Lintar donosi višestruku društvenu i okolišnu korist, od vraćanja autohtonih vrsta na padine Kozjaka, do pružanja mogućnosti za društveno poduzetništvo našim braniteljima i zadrugarima. Poseban je i jer uključuje i brojne dionike od zaposlenika, preko branitelja do učenika lokalnih eko škola i njihovih nastavnika. Lintar je zaista sjajna priča i veseli nas svaka podrška koju za njega možemo dobiti. Simbolično, ovaj se posjet dogodio upravo na Dan planeta Zemlje, što nas posebno veseli.“

Sadnja maslinika je započela ranih dvije tisućitih, a od 2011. godine za njih se brine Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar. Godišnje se u ovim maslinicima koji trenutno broje oko 2.300 stabala ubere prosječno pet tona maslina. Od njih se proizvede oko 900 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje od 2017. godine nosi i oznaku eko-proizvoda. Maslinici se, u skladu s planom rehabilitacije rudnika CEMEX-a Hrvatska, kontinuirano proširuju.

  • CEMEX je 2011. godine osvojio prestižnu međunarodnu nagradu Stevie Award za projekt Lintar kao najbolji Europski program okolišne odgovornosti.

Zadrugari svake godine sudjeluju na sajmovima i natjecanjima maslinara i uljara poput Noćnjaka i Masline te sustavno osvajaju medalje i priznanja za kvalitetu i pakovinu. Njihov trud i zalaganje donijelo je i skupnu nagradu Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Najnovije priznanje dolazi iz Europske komisije, odnosno inicijative pod nazivom The European Destinations of Excellence (EDEN), čiji je cilj implementacija uspješnih strategija usmjerenih na poticanje održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije. U svom izvještaju za 2022., EDEN među primjerima dobre prakse ističe i CEMEX kao odgovornog korporativnog građanina koji provodi brojne projekte i uključenja dionika u svrhu očuvanja okoliša, zraka, mora, ali i podizanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, upravo ističući projekt Lintar.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rekordna količina ulja iz CEMEX-ovih maslinika

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su još jednu berbu u maslinicima na rekultiviranim površinama bivšeg rudnika na južnim obroncima planine Kozjak te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo.

Zadruga Lintar završila još jednu uspješnu berbu maslina

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar završili su berbu u maslinicima u rudniku te krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. Berbom je dobiveno gotovo 900 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

100 % ZAGORSKO desetu godinu zaredom na riječkom Korzu

„100 % ZAGORSKO“ je manifestacija prodajno-izložbenog karaktera na kojoj će se ovog petka i subote na riječkom Korzu izložiti poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER