Medulin: Predavanje o solarnoj energiji za kućanstva

DVD dom Medulin - srijeda 2. studenog 2022. u 18 sati

Predavanje Vjerana Piršića o solarizaciji obiteljskih kuća održat će se u srijedu 2. studenog u Medulinu

Predavanje Vjerana Piršića o solarizaciji, energetskoj tranziciji i energetskoj neovisnosti namijenjeno je mještanima Općine Medulin te široj zainteresiranoj javnosti. O izrazito aktualnoj temi, i prvi put na području Općine Medulin, govorit će Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

Dugogodišnji aktivist i promotor održivog načina života, posebno za pitanja dobre energije i energetske neovisnosti građana, s izrazito velikim iskustvom u provedbi edukacija, Piršić je i autor priručnika „Moja energija, moja sloboda“ o tome kako izgraditi vlastitu fotonaponsku elektranu, a koji je prošle godine izdao hrvatski ured Zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung.

Edukacija se sastoji od dva interaktivna susreta sa zainteresiranim mještanima i javnošću, a u srijedu 2. studenog 2022. s početkom u 18 sati, u velikoj sali DVD doma u Medulinu, (1. kat, Mukalba 147), Vjeran Piršić će održati uvodno, informativno-edukativno predavanje o temi solarizacije za kućanstva, o mogućnostima financiranja i postavljanja vlastitih solarnih elektrana te primjerima dobre prakse energetskih zajednica u RH.

Termin drugog susreta bit će naknadno objavljen, a tada je predviđeno održavanje ciljanih konzultacija sa zainteresiranim mještanima, koji će tom prilikom dobiti precizne informacije o troškovima i učincima solarne, fotonaponske elektrane za njihove objekte i kućanstva, a temeljem provedbe konkretnih izračuna potrebne snage, troška instalacije i ušteda koje bi za svakoga instaliranje sustava dugoročno donijelo.

Ulaz je za sve zainteresirane slobodan, a edukaciju kao aktivnost projekta „Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica“, organizira udruga Sakramenski uz financijsku podršku Općine Medulin. Na događaju će sudjelovati načelnik Općine Medulin Ivan Kirac sa suradnicima iz općinskih upravnih odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša te komunalnu izgradnju i održavanje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Komisija odobrila hrvatski program za potporu energetski intenzivnim poduzećima

Temeljem pravila EU-a o državnim potporama Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od 104 milijuna eura za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima. Cilj je programa ublažiti rizik da zbog te naknade energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan Unije s manje ambicioznim klimatskim politikama.

Mještani Drenove žele se udružiti i napraviti solarne elektrane na krovovima

„Elektrane mogu biti postavljene na krovovima višestambenih zgrada ili pak na javnim parkiralištima. Tehnologija je u zadnje vrijeme znatno pojeftinila, a jamči sigurnost opskrbe, uz značajno veću otpornost na tržišna kretanja cijene električne energije“, istaknuo je Damir Medved iz Vijeća Mjesnog odbora Drenova u razgovoru za riječki Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER