Češke željeznice predstavile novi brend „ČD Night“ i novu noćnu liniju

České dráhy: „Putovanje našim ČD noćnim vlakovima nije samo ugodno, već i ekološki prihvatljivo“

Češki nacionalni željeznički prijevoznik České dráhy predstavio je novi brend „ČD Night“ i novu noćnu željezničku vezu sa Švicarskom. Češke željeznice zajedno s partnerima noćnim vlakovima povezuju odredišta u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Poljskoj.

Češke željeznice (České dráhy) šire europsku mrežu noćnih vlakova te će zajedno s partnerima održavati čak 10 noćnih linija tijekom cijele 2023. godine. Na pet željezničkih linija pružat će usluge prijevoza svojim spavaćim vagonima, dok će na liniji Prag - Poprad-Tatry - Košice - Humenné (Slovačka) prevoziti i automobile.

U Češkoj Republici noćni vlakovi povezuju više od dvadesetak odredišta i nude putovanja tijekom cijele godine do više od 60 odredišta u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Na postojeće linije nadovezuju se sezonske linije, uglavnom do odredišta na Baltičkom moru u Poljskoj.

Češke željeznice raspolažu s ukupno 30 spavaćih vagona, a zahvaljujući njihovoj modernizaciji u tvrtki Škoda Pars u Šumperku, odjeljci šest spavaćih kola WLABmee sada imaju obnovljene toaletne ormariće s umivaonikom. Osim toga, postavljena su nova sjenila, ugrađeni držači za čaše nad krevetima i izvršene druge manje preinake te postavljena nova ulazna vrata i vanjske informativne ploče. Modernizirani vagoni trenutno se koriste na linijama za Košice, Poprad ili Budimpeštu, dok se obnova preostalih vagona očekuje tijekom zimskih mjeseci.

 

  • České dráhy / YouTube Screenshot

Novost predstavljaju i protupožarna i radio kontrola, ali i novi toaleti te usluga bežičnog interneta. Vagoni su trenutno u postupku odobrenja Agencije Europske unije za željeznice (ERA), a njihovo korištenje trenutno je planirano za ljetnu sezonu 2023. godine.

  • Dosad je modernizirano šest spavaćih kola, dok se obnova preostalih očekuje tijekom zimskih mjeseci - České dráhy / YouTube Screenshot

Predstavljena je i nova EuroCity linija „Canopus“ od Praga do Züricha, a putnici će presjedanjem moći nastaviti do Berna ili Ženeve i drugih švicarskih gradova. Od 11. prosinca 2022. putnici će moći koristiti dvije varijante noćne linije iz Praga za Zürich – preko austrijskog Linza ili preko Frankfurta, Mannheima, Karlsruhea i Freiburga u Njemačkoj. Noćni vlak će polaziti iz Praga u 18:25, a u Zürich će stizati u 9:05 sati.

Presjedanjem u Karlsruheu, Baselu ili Zürichu moći će se putovati i prema drugim odredištima, ali i prema Milanu. Ova noćna linija bit će također izvrsna veza s međunarodnom zračnom lukom u Frankfurtu, važnim europskim čvorištem za interkontinentalne letove.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

Francuska uvodi deset nacionalnih linija noćnih vlakova do 2030.

Nakon ponovnog uvođenja linije noćnog vlaka iz Pariza za Nicu u travnju, a zatim i nove linije Beč – München – Pariz u prosincu prošle godine, u Francuskoj se očekuje skori početak prometovanja još većeg broja noćnih vlakova. Godinama im je padala popularnost, a sada imaju vrlo važnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER