Grad Napulj traži volontere koji će brinuti o zelenilu i javnim površinama

Prvo izdanje projekta „Napoli per Napoli“ („Napulj za Napulj“) održat će se u nedjelju 18. rujna 2022.

Projekt „Napoli per Napoli“ uključuje cijeli niz aktivnosti koje će se provoditi s ciljem podizanja svijesti o važnosti zelenih površina, a građani educirati o zaštiti prirode i okoliša uz poseban naglasak na brigu o očuvanju i održavanju javnih površina.

Projekt „Napoli per Napoli“ („Napulj za Napulj“) pokrenut je na inicijativu gradonačelnika Napulja Gaetana Manfredija, a projektnim aktivnostima upravljaju njegovi savjetnici za zdravstvo i zelenilo, Vincenzo Santagada, te zaštitu okoliša i mora,  Paolo Mancuso. U aktivnostima će sudjelovati svih deset gradskih općina, a odvijat će se u suradnji s tvrtkom za gospodarenje otpadom ASIA Napoli te udrugama i građanskim inicijativama koje djeluju na području grada Napulja.

Na stranicama Grada Napulja objavljen je popis svih predviđenih aktivnosti, poveznice na udruge, kao i online obrazac za prijavu volontera i volonterki pomoću kojeg se mogu uključiti u projekt te odabrati područje i udrugu u čijim aktivnostima žele sudjelovati.

Građani i građanke Napulja nisu pretjerano oduševljeni ovom inicijativom koja je na društvenim mrežama izazvala žustre polemike. Velik broj njih za zapuštenost javnih površina i loše gospodarenje otpadom u trećem po veličini talijanskom gradu optužuju nesposobnost tvrtke ASIA Napoli, samu gradsku upravu, ali i necivilizirane sugrađane. Mnogi ovu inicijativu smatraju apsurdnom pa čak i vrlo uvredljivom te ističu kako će u projektnim aktivnostima ionako sudjelovati građani koji već imaju razvijenu ekološku svijest. Stoga se predlažu učestale kontrole i kažnjavanje „neciviliziranih“ građana i tvrtki koji ne odvajaju otpad i ostavljaju gomile otpada na ulicama. Takvi će i dalje prljati grad, a u ovakvim i sličnim aktivnostima neće sudjelovati, smatraju građani.

Krajnji rezultat i uspjeh projekta time je upitan i prije njegovog početka. Kako god bilo, rok za podnošenje prijave je srijeda 14. rujna 2022., a u nedjelju 18. rujna, od 10 do 13 sati, počinje provedba prvih aktivnosti prema unaprijed objavljenom rasporedu po gradskim općinama.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

Stručnjaci proglasili uzbunu zbog mikroplastike u Sredozemnom moru

Razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru što potvrđuju i nova otkrića morskih biologa koji su u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlanskog oceana u blizini Lisabona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER