U središtu Napulja postavlja se stotinu novih kanti za otpad

Kante na najfrekventnijim lokacijama praznit će se šest puta dnevno

Početkom tjedna počelo je postavljanje novih stotinu kanti za otpad na ulicama povijesnog središta Napulja

Tvrtka za gospodarenje otpadom ASIA Napoli S.p.A. (Azienda Servizi Igiene Ambientale) počela je s postavljanjem dodatnih kanti za otpad u središtu Napulja. Nove, lijepo dizajnirane kante sive boje opremljene su pepeljarom za opuške cigareta, a postavljaju se u turistički najprometnijim dijelovima središta grada kao što su popularna trgovačka ulica Via Toledo i Via dei Tribunali.

Tijekom sljedeća dva tjedna postavit će ih se ukupno stotinjak, a gradska uprava priprema popis dodatnih lokacija na kojima su nove kante za otpad također potrebne. Kako je najavljeno u priopćenju Grada Napulja, ulice u središtu grada čistit će se ručno i strojno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a pražnjenje kanti na najfrekventnijim lokacijama povećava se i do šest puta dnevno.

Nove kante za otpad u napuljskoj ulici Via Toledo © Comune di Napoli

Mnogi talijanski i strani turisti odlučili su se u Napulju provesti produženi vikend za Sve svete, kada je u gradskim hotelima registrirano oko 50 tisuća turista. Lijepo i neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine produžilo je i sezonu kupanja pa glavni grad talijanske regije Kampanije ove godine bilježi turističke rezultate koji čak nadmašuju one iz predpandemijskih godina. Lokalni mediji naglašavaju kako su turisti očarani ljepotama Napulja i gostoljubivim domaćinima, ali i ističu kako je ove godine grad i puno čistiji.

  

Kako izgledaju kante za otpad u drugim europskim gradovima? Tijekom 2019. godine u Parizu je postavljeno 3000 novih uličnih kanti za otpad koje su opremljene pepeljarama za opuške i zaštićene od miševa. Nove kante zamijenile su 10 posto od ukupno 30.000 uličnih kanti, a testirane su tijekom jeseni 2018. ispred pariške katedrale Notre-Dame. (Foto: Grad Pariz). Grad Zagreb je 2019. godine također krenuo s postavljanjem novih kanti za otpad, a za cijeli projekt izdvojeno je 35 milijuna kuna. (Foto: Ekovjesnik)

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

U Katowicama urbani namještaj izrađuju od recikliranog tekstila

Krajem srpnja na jednom od središnjih gradskih trgova poljskih Katowica uređen je mali park čiji je urbani namještaj izrađen od recikliranog tekstila. Jedan od najvećih poljskih gradova ovim primjerom ponovno pokazuje svoju predanost održivosti i ublažavanju učinaka klimatskih promjena, kao i zaštiti urbanog okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER