Novi duhoviti natpisi na preko dvadeset tisuća bečkih koševa za otpad

Duhoviti i lako uočljivi natpisi trebali bi doprinijeti još većoj čistoći bečkih javnih površina

U bečkom Magistratskom odjelu za gospodarenje otpadom (MA 48) svjesni su da upečatljivi natpisi na koševima za otpad osiguravaju veću čistoću. Kako bi javne površine austrijskog glavnog grada i ubuduće ostale čiste, bečki koševi za otpad sada dobivaju nove duhovite natpise.

Smiješni natpisi na preko 20 000 koševa za otpad na javnim površinama neizostavni su dio bečkog gradskog pejzaža od 2009. godine.

 

Mnogi će se složiti s tvrdnjom da je Beč jedan od najčistijih gradova na svijetu, ali u bečkom MA 48 smatraju da se uvijek može bolje. Zbog toga se ovog proljeća na više od 20 000 uličnih koševa za otpad postupno postavljaju novi natpisi koji bi trebali doprinijeti još većoj čistoći bečkih javnih površina. Riječ je o petnaestak duhovitih natpisa koji su odabrani glasanjem na društvenim mrežama, kao i na prošlogodišnjem Festivalu otpada (Mistfest) koji se od početka 1990-ih u Beču održava svake godine u mjesecu rujnu.

„Želimo da naš grad postane još čistiji, a duhovitim i privlačnim natpisima na koševima za otpad podižemo svijest stanovništva o važnosti održavanja čistoće javnih površina“, kaže Jürgen Czernohorszky, gradski vijećnik zadužen za zaštitu klime.

  • Gradski vijećnik Jürgen Czernohorszky s radnicima MA 48 © PID / Votava

 

Što uočljiviji, tim uspješniji!

Svojim duhovitim natpisima i igrom riječi MA 48 već godinama oduševljava velik broj Bečanki i Bečana, a zahvaljujući njihovoj upečatljivoj narančastoj boji, koševi za otpad postali su važno i vrlo učinkovito sredstvo za brzo prenošenje informacija te vizualnih poruka. U svakom slučaju, što su koševi za otpad uočljiviji, to se češće koriste.

        

  • Nekoliko novih natpisa na bečkim koševima za otpad / © MA 48

Osim velike količine raznog otpada, u uličnim koševima diljem Beča svake se godine prikupi više od 100.000 vrećica za pseći izmet te oko 128 milijuna opušaka. Koševi od 2009. godine imaju unificirani izgled kako bi ih Bečani i brojni posjetitelji austrijskog glavnog grada lakše uočili: pretežno su narančaste boje, a na njima su pored duhovitih natpisa postavljeni broj telefona dežurne službe za odvoz otpada (Misttelefon 01/546 48), QR kod za više informacija te pepeljara za opuške.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mali pokret ima velik učinak!

Dok Zagrepčan(k)e muče problemi s čistoćom grada i odvozom otpada, u besprijekorno čistom Beču komunalne službe bave se edukacijom građana o pravilnom odlaganju određenih vrsta otpada kako bi grad bio još čistiji i uredniji.

U Ljubljani se ponovno organizira akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet

Ljubljana je zelen, uredan i čist grad koji se može pohvaliti i s nekoliko priznanja koja potvrđuju da je i grad prijatelj pasa. Naravno, svi vlasnici pasa moraju biti svjesni da je skupljanje psećeg izmeta važno za ugodan život svih građana pa se u sklopu kampanje „Čovječe, čuvaj svoj grad“ i ovog svibnja provodi akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER