Mali pokret ima velik učinak!

Edukacijom građana do još čišćeg i urednijeg Beča

Dok Zagrepčan(k)e muče problemi s čistoćom grada i odvozom otpada, u besprijekorno čistom Beču komunalne službe bave se edukacijom građana o pravilnom odlaganju određenih vrsta otpada kako bi grad bio još čišći i uredniji.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija je ovogodišnji Svjetski dan nepušenja (31. svibnja 2022.) obilježila uz slogan „Duhan – prijetnja našem okolišu“, a kampanja je za cilj imala podizanje svijesti o štetnom utjecaju duhana na okoliš tijekom cijelog njegovog životnog vijeka – od uzgoja, preko proizvodnje i distribucije, do potrošnje i stvaranja otpada nakon konzumiranja. Osim štetnog utjecaja duhana i duhanskih proizvoda na zdravlje ljudi, koji godišnje odnose više od osam milijuna ljudskih života, duhanska industrija dodatno povećava pritisak na već ionako oskudne resurse našeg planeta i njegove krhke ekosustave, a svake se godine u svijetu proizvede oko 4,5 bilijuna opušaka koji se najčešće neprimjereno odlažu. Opušci godišnje stvaraju oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada, otpuštajući veliku količinu kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo, a koliko god vas u to uvjeravali marketinški stručnjaci duhanske industrije, filtri cigareta nisu biorazgradivi i predstavljaju veliku opasnost u okolišu.

Ne bacajte opuške na pod ili u vodu!

Bečki magistratski odjel za gospodarenje otpadom (MA 48) pokrenuo je stoga najnoviju kampanju kojom se građanstvo austrijske metropole nastoji osvijestiti o potrebi pravilnog i odgovornog odlaganja opušaka cigareta. Kampanjom se naglašava kako filtri cigareta, osim brojnih toksina, sadrže i celulozni acetat - vrstu plastike za čiju je razgradnju potrebno najmanje 10 do 15 godina. No, bitno je spomenuti i sintetička vlakna te stotine kemikalija koje se koriste za tretiranje duhana koji nakon pušenja cigarete također završe u filtru, a tijekom razgradnje nastaje i mikroplastika koja završava u okolišu. Stoga se kampanjom ističe kako nemarno odbačeni opušci onečišćuju okoliš i ugrožavaju ljude i životinje.

Na bečkim javnim površinama postoji oko 21.600 koševa za otpad s ugrađenim pepeljarama za opuške cigareta, kao i preko 2.100 dodatnih samostojećih spremnika za odlaganje opušaka. Procjenjuje se kako se u njima svake godine prikupi oko 130 milijuna opušaka!

Propisno zbrinite pseći izmet!

Kao i u cijelom svijetu, bečki vlasnici pasa dužni su pokupiti i pravilno odložiti pseći izmet. To se odnosi na cjelokupni javni prostor, odnosno i na zelene površine, livade ili posebno označene zone namijenjene za igru i kretanje pasa.

Grad Beč je u tu svrhu diljem javnih gradskih površina postavio preko 3.600 dozatora s vrećicama za pseći izmet kako bi se uz široko dostupne besplatne vrećice mogao lako ukloniti u bilo kojem trenutku. Osim toga, na popularnim lokacijama za šetnju pasa, poput livada, parkova i zelenih površina uz ceste, postavljeno je na tisuće oznaka koje vlasnike pasa podsjećaju na obvezu uklanjanja neugodnih „nagaznih mina“. Provođenje ove obveze nadgledaju komunalni redari koji po potrebi neodgovornim vlasnicima mogu izdati novčanu kaznu. No, u usporedbi s drugim velikim gradovima u Europi ili svijetu, većina bečkih vlasnika pasa ipak uklanja pseći izmet.

Najnovijom kampanjom MA 48 naglašava kako se pravilnim zbrinjavanjem psećeg izmeta također sprječava širenje parazita, a time se daje vrijedan doprinos čistoći grada te promiče zaštita klime.

Grad Beč na svom području raspolaže s 463.000 kontejnera za miješani komunalni otpad, a odlaganje odvojeno prikupljenog otpada moguće je na 4.400 lokacija. Trebamo li spomenuti kako se svi kontejneri redovito čiste i održavaju pa građanima za njihovo otvaranje (i zatvaranje) nisu potrebne rukavice. Sve lokacije za odlaganje otpada prema unaprijed određenom redoslijedu odvoza uz ostale su usluge naznačene na interaktivnoj karti Grada Beča te putem aplikacije MA 48, a građanima je na raspolaganju i aplikacija Sag's Wien, putem koje se, između ostalog, može prijaviti neodgovorno odložen otpad.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin bilježi porast stope recikliranja otpada

Početkom kolovoza u Zastupničkom domu Berlina predstavljena je bilanca otpada za 2020. godinu kojom se prikazuju vrste, količine i tokovi pojedinih vrsta otpada, kao i provedba mjera sadržanih u planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

U Ljubljani se ponovno organizira akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet

Ljubljana je zelen, uredan i čist grad koji se može pohvaliti i s nekoliko priznanja koja potvrđuju da je i grad prijatelj pasa. Naravno, svi vlasnici pasa moraju biti svjesni da je skupljanje psećeg izmeta važno za ugodan život svih građana pa se u sklopu kampanje „Čovječe, čuvaj svoj grad“ i ovog svibnja provodi akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER