Prestanite pušiti i spasite planet!

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja 2022. uz slogan „Duhan – prijetnja našem okolišu“

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije ima za cilj podizanje svijesti o štetnom utjecaju duhana na okoliš tijekom cijelog njegovog životnog vijeka – od uzgoja, preko proizvodnje i distribucije, do potrošnje i stvaranja otpada nakon konzumiranja. Također, kampanjom se želi razotkriti duhanska industrija koja svoje proizvode reklamira kao ekološki prihvatljive, čime javnost svjesno dovodi u zabludu.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja (World No Tobacco Day) inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još 1987. godine, a njime se svake godine javnost upoznaje sa zdravstvenim rizicima korištenja duhana i duhanskih proizvoda, kao i o poslovnim praksama duhanskih tvrtki te aktivnostima WHO-a u borbi protiv pušenja kojima se naglašava važnost prestanka pušenja i utjecaj duhanskih proizvoda na određene bolesti i stanja.

 

Dok se prošlogodišnja kampanja provodila pod sloganom „Commit to quit“ („Obveži se na prestanak (pušenja)“), Svjetska zdravstvena organizacija ove godine stavlja naglasak na zaštitu okoliša pa je glavna poruka cijele kampanje „Duhan – prijetnja našem okolišu“ (Tobacco: Threat to our environment). Kampanja je tako usmjerena na podizanje svijesti o štetnom utjecaju duhana na okoliš tijekom cijelog njegovog životnog vijeka – od uzgoja, preko proizvodnje i distribucije, do potrošnje i stvaranja otpada nakon konzumiranja. Osim štetnog utjecaja duhanske industrije na okoliš, dodatno se povećava pritisak na već ionako oskudne resurse našeg planeta i njegove krhke ekosustave, a duhan i duhanski proizvodi godišnje odnose više od osam milijuna ljudskih života.

 

© WHO - World No Tobacco Day 2022

Godišnje se za proizvodnju cigareta posiječe 600 milijuna stabala 

Kampanja također ima za cilj razotkriti greenwashing duhanske industrije koja svoje proizvode na tržištu plasira kao ekološki prihvatljive. Uz godišnji doprinos stakleničkih plinova od 84 megatona ekvivalenta ugljikovog dioksida, duhanska industrija ubrzava poguban utjecaj klimatskih promjena i smanjuje našu otpornost na klimatsku krizu, trošeći resurse i uništavajući ekosustave. Kako ističe Svjetska zdravstvena organizacija, svake se godine zbog uzgoja duhana uništi oko 3,5 milijuna hektara zemlje. Uzgoj duhana doprinosi krčenju šuma, osobito u zemljama u razvoju, što uzrokuje degradaciju tla i „smanjenje prinosa” ili sposobnost zemljišta da podrži rast bilo kojeg drugog usjeva ili vegetacije.

„Utjecaj duhanske industije na okoliš stvara nepotreban pritisak na ionako oskudne resurse našeg planeta i krhke ekosustave. To je posebno opasno za zemlje u razvoju, jer se tamo događa najveći dio proizvodnje duhana”, kazao je dr. Ruediger Krech. „Svakom cigaretom koju popušite, vi doslovno sagorijevate resurse tamo gdje su oni već oskudni, a o njima ovise budućnost i opstanak ljudi.”

Svakako treba istaknuti kako proizvodnja duhana zahtijeva ogromnu potrošnju vode, a svake se godine u svijetu proizvede oko 4,5 bilijuna opušaka koji se najčešće neprimjereno odlažu te stvaraju oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada, otpuštajući veliku količinu kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo. Koliko god vas u to uvjeravali marketinški stručnjaci duhanske industrije, filtri cigareta nisu biorazgradivi i predstavljaju veliku opasnost u okolišu.

 

© WHO - World No Tobacco Day 2022

Duhanska industrija bogatih zemalja i dalje ostvaruje profit

Budući da je oko 90 % cjelokupne proizvodnje duhana koncentrirano u zemljama u razvoju, duhan ima iznimno neravnomjeran utjecaj na različite socioekonomske skupine. U zemljama s niskim i srednjim dohotkom, mnogi farmeri i državni dužnosnici vide duhan kao kulturu koja može generirati gospodarski rast. Međutim, kratkoročne novčane koristi od uzgoja duhana postaju nebitne u odnosu s dugoročnim posljedicama povećane nesigurnosti hrane, često trajnog duga poljoprivrednika te problemima bolesti i siromaštva među radnicima na farmama duhana i rasprostranjenom štetom za okoliš u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Duhanska industrija također ulože velika sredstva kako bi „oprala" svoje štetne prakse i to, primjerice, financiranjem projekata i aktivnosti čišćenja plaža. „Njihova dimna zavjesa može funkcionirati samo zbog nedostatka objektivnih podataka, kao i zbog ograničenog i nedosljednog zakonodavstva na međunarodnoj i lokalnoj razini", ističe Svjetska zdravstvena organizacija.

 

© WHO - World No Tobacco Day 2022

Smanjenje potrošnje duhana i duhanskih proizvoda potrebno je identificirati kao ključnu polugu za postizanje svih ciljeva održivog razvoja, a ne samo onih koji su izravno povezani sa zdravljem. Stoga se ovogodišnjom kampanjom Svjetskog dana nepušenja svjetske vlade i kreatori politika pozivaju da pojačaju zakonodavstvo, uključujući provedbu i jačanje postojećih programa kako bi proizvođači postali odgovorni za ekološke i ekonomske troškove otpada duhanskih proizvoda. WHO također preporučuje da sve zemlje u potpunosti zabrane reklamiranje, promociju i pokroviteljstvo duhanskih proizvoda, uključujući i oglašavanje njihovog društveno odgovornog poslovanja kojima se javnost dovodi u zabludu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

Za bacanje opušaka u Bruxellesu kazna od 200 eura

Grad Bruxelles ima novi plan za borbu protiv onečišćenja javnih površina opušcima cigareta kojima je za razgradnju potrebno čak 10 do 15 godina. Kako je izvijestilo nekoliko belgijskih medija, njihovo neodgovorno bacanje na tlo bi uskoro moglo skupo stajati pušače u Bruxellesu u kojem se 2020. godine, umjesto dosadašnjih 50, uvodi novčana kazna u visini od 200 eura.

Opušci cigareta utječu na rast biljaka

Zahvaljujući globalnim kampanjama protiv pretjerane upotrebe plastike, korištenje pojedinih plastičnih proizvoda poput slamki ubrzano se odbacuje, velike svjetske kompanije obvezuju se na napuštanje plastičnih i korištenje alternativnih materijala za izradu ambalaže, a sve veći broj zemalja zabranjuje upotrebu plastičnih vrećica. Međutim, čini se da se rijetko i nedovoljno upozorava na mnogo opasniji uzrok plastičnog onečišćenja, a to su opušci cigareta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER