Za bacanje opušaka u Bruxellesu kazna od 200 eura

Sljedeće godine u Bruxellesu se planira uvođenje visoke novčane kazne za pušače koji bacaju opuške na tlo

Grad Bruxelles ima novi plan za borbu protiv onečišćenja javnih površina opušcima cigareta kojima je za razgradnju potrebno čak 10 do 15 godina. Kako je izvijestilo nekoliko belgijskih medija, njihovo neodgovorno bacanje na tlo bi uskoro moglo skupo stajati pušače u Bruxellesu u kojem se 2020. godine, umjesto dosadašnjih 50, uvodi novčana kazna u visini od 200 eura.

Opušci cigareta u Bruxellesu čine čak oko 30 % otpada koji na ulicama i trgovima prikupljaju komunalne službe, a osim količine posebno su zabrinjavajuće njihove posljedice na onečišćenje okoliša. Naime, kada kroz odvode i kanalizaciju stignu do rijeka i mora, samo jedan opušak cigarete može onečistiti oko 500 litara vode.

>>> Pročitajte još >>> Opušci cigareta utječu na rast biljaka

Iako se nova novčana kazna za bacanje opušaka uvodi prvenstveno zbog održavanja čistoće javnih površina, njome se želi utjecati i na podizanje svijesti o štetnosti pušenja za ljudsko zdravlje. Stoga se pokreće kampanja kojom se želi ukazati na ovaj veliki okolišni i zdravstveni problem i to postavljanjem plakata te distribucijom pepeljara koje belgijska startup tvrtka WeCircular izrađuje upravo od opušaka prikupljenih na ulicama Bruxellesa. Također, širom grada planira se postavljanje novih spremnika za otpad s pepeljarama i upozorenjima o štetnosti ove vrste otpada.

>>> Pročitajte još >>> Što pariške ovisnike o nikotinu tjera na kašalj?

Povećanje iznosa novčane kazne još uvijek mora potvrditi gradsko vijeće, no sudeći po primjeru mnogih europskih i svjetskih gradova, velika je vjerojatnost da će ova odluka biti glatko usvojena.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

Opušci cigareta utječu na rast biljaka

Zahvaljujući globalnim kampanjama protiv pretjerane upotrebe plastike, korištenje pojedinih plastičnih proizvoda poput slamki ubrzano se odbacuje, velike svjetske kompanije obvezuju se na napuštanje plastičnih i korištenje alternativnih materijala za izradu ambalaže, a sve veći broj zemalja zabranjuje upotrebu plastičnih vrećica. Međutim, čini se da se rijetko i nedovoljno upozorava na mnogo opasniji uzrok plastičnog onečišćenja, a to su opušci cigareta.

Pariz: Nakon parkova na redu su i ulice bez opušaka!

Borba protiv opušaka cigareta na pariškim ulicama postaje sve žešća. Zastupnici pariškog gradskog vijeća su u utorak izglasali nove mjere kojima planiraju „upristojiti“ ponašanje pušača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER