Zelena gradska vlast u Marseilleu objavila rat opušcima

Opušci i kako im stati na kraj?

Grad Marseille uvodi zabranu pušenja na četiri gradske plaže koja će vrijediti od 15. kolovoza do 31. listopada ove godine.

Ova zabrana bi drugom najvećem francuskom gradu trebala pomoći u borbi protiv „najčešćeg otpada na svijetu“, ali i doprinijeti njegovoj zelenijoj budućnosti. Naravno, za uvođenje ove zabrane svakako je zaslužna nova „zelena“ gradska vlast na čelu s novom gradonačelnicom Michèle Rubirola, izabranom poslije drugog kruga ovogodišnjih lokalnih izbora.

Tako će od ove subote 15. kolovoza pušenje biti zabranjeno na četiri marsejske plaže: Pointe Rouge, Borély, Bonneveine i Prophète. Grad Marseille zabranom želi osigurati veću čistoću plaža te spriječiti da ova često najzastupljenija vrsta otpada na svjetskim plažama dospije u more. U marsejskoj gradskoj upravi naglašavaju potrebu hitnog djelovanja s obzirom da samo jedan neodgovorno odbačen opušak može onečistiti čak 500 litara vode, a ove godine sve lokalne plaže bilježe nagli porast posjećenosti.

Kako bi se ova zabrana uspješno provodila, gradska uprava će provoditi dodatnu edukacijsku kampanju s ciljem podizanja svijesti o opasnosti ove vrste otpada, a tijekom koje će se na području cijelog grada također dijeliti i pepeljare za jednokratnu upotrebu, postaviti dodatni spremnici s pepeljarama, ali i uvesti nadzor na plažama.

  • Foto: Udruga Volim Vlašići

Podsjetimo, sličnu akciju pokrenula je hrvatska Udruga Volim Vlašići još prije dvije godine kada je u sklopu projekta „Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“ na plaži u Vlašićima na otoku Pagu postavila tri info table s nosačima besplatnih papirnatih pepeljara, koje su se mogle pronaći i u obližnjim ugostiteljskim objektima.

  • Foto: Zeleni Brač

Također, Turistička zajednica općine Sutivan na otoku Braču odlučila je prošlog ljeta utjecati na rješavanje problema sve većeg broja opušaka na sutivanskim plažama i to izradom „plažnih“ pepeljara koje su se mogle preuzeti u njihovom uredu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Projekt „Ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“

Pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Zadarske županije i Turističke zajednice grada Paga, udruga Volim Vlašići je u sklopu projekta „Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“ na plaži u Vlašićima postavila tri info table s nosačima besplatnih papirnatih pepeljara, koje se mogu pronaći i u obližnjim ugostiteljskim objektima, javlja portal Morski.hr.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

Za bacanje opušaka u Bruxellesu kazna od 200 eura

Grad Bruxelles ima novi plan za borbu protiv onečišćenja javnih površina opušcima cigareta kojima je za razgradnju potrebno čak 10 do 15 godina. Kako je izvijestilo nekoliko belgijskih medija, njihovo neodgovorno bacanje na tlo bi uskoro moglo skupo stajati pušače u Bruxellesu u kojem se 2020. godine, umjesto dosadašnjih 50, uvodi novčana kazna u visini od 200 eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER