Projekt „Ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“

Udruga Volim Vlašići

Pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Zadarske županije i Turističke zajednice grada Paga, udruga Volim Vlašići je u sklopu projekta „Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“ na plaži u Vlašićima postavila tri info table s nosačima besplatnih papirnatih pepeljara, koje se mogu pronaći i u obližnjim ugostiteljskim objektima, javlja portal Morski.hr.

Ciljevi projekta su smanjenje onečišćenja plaže od opušaka, poticanje na odgovornije ponašanje pojedinca - mještana, turista i posjetitelja, očuvanje prirode i bioraznolikosti uvale Vlašići kroz edukaciju, informiranje i senzibilizaciju javnosti, i naposljetku briga za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području s naglaskom na uvalu Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000.

„Opušci cigareta su otpad koji iz godine u godinu predstavlja sve veći okolišni problem na svjetskim plažama, pa tako i na plaži u uvali Vlašići na otoku Pagu. Iako se plaža u ljetnim mjesecima čisti, na njoj ne postoje posebni koševi ili pepeljare za opuške niti se koristi specijalni alat kojim bi se isti pokupili. Broj dnevnih posjetitelja i kupača prelazi brojku od tri stotine, a od toga ih je gotovo polovica pušača. Većina nemarno bačenih opušaka nažalost završi u pijesku ili u moru pod utjecajem oseke i plime“, izjavila je Ana Žunić predsjednica udruge Volim Vlašići.

Razgradnja opuška traje do šest mjeseci, a filtar cigarete upija vlagu i povećava svoj volumen, pa se još teže razgrađuje. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do deset godina. Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive u uvali Vlašići su izravno pogođeni onečišćenjem plaže, a ukoliko se uskoro ne poduzmu mjere zaštite moglo bi doći do većeg okolišnog problema.

Uvala Vlašići je 2014. godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR3000044. Unatoč dobroj očuvanosti staništa, glavne prijetnje su joj prekomjerna urbanizacija i betonizacija obale te onečišćenje.

„Udruga Volim Vlašići pokrenula je ovaj pilot projekt i na plažu postavila tri table s nosačima u kojima se nalaze besplatne papirnate pepeljare za pušače, koje se mogu pronaći i u obližnjim ugostiteljskim objekatima“, kazala je Ana Žunić.

Fotografija: Udruga Volim Vlašići

Papirnate pepeljare sprječavaju bacanje opušaka na plaži, ekološki su prihvatljive i 100-postotno razgradive, mogu se iskoristiti nekoliko puta, besplatne su, sigurne i jednostavne za montažu i uporabu, idealne za informiranje i educiranje pušača, posjetitelja i turista, pomažu u sprječavanju izazivanja požara bacanjem opušaka u prirodu, a mogu se baciti i u obične spremnike za otpad na plaži.

Osim što će se ovim projektom zasigurno smanjiti onečišćenje plaže opušcima, utjecat će se na ekološku osviještenost pušača i natjerati ih na odgovorno ponašanje, a mještani, posjetitelji i turisti će se također educirati, senzibilizirati i informirati o prirodnim vrijednostima, bioraznolikosti, zaštiti i očuvanju prirode i okoliša te flori i fauni na području uvale Vlašići.

Morski.hr / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Split: Preporuka o prestanku otkupa plastične ambalaže

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije svim trgovačkim centrima preporučuje prestanak otkupa plastične ambalaže. Naime, prema mišljenju epidemiologa koronavirus se najdulje zadržava upravo na plastici.

Gromoglasno NE koncesijama na pulske plaže

Tribina o koncesijama na pulske plaže, koju je u petak navečer u pulskoj Galeriji Cvajner organizirala Inicijativa građana „Volim Pulu“, izazvala je veliko zanimanje javnosti te okupila oko 300 građana koji su se jasno izrazili protiv koncesioniranja plaža.

I Sutivan uveo plažne pepeljare!

U Turističkoj zajednici općine Sutivan odlučili su utjecati na rješavanje problema sve većeg broja opušaka na sutivanskim plažama i to izradom „plažnih“ pepeljara koje se mogu preuzeti u njihovom uredu, javlja Zeleni Brač.

CGO Biljane Donje: Edukacija za više od 1.500 učenika

Jučer je u Zadru održan treći seminar za predstavnike jedinica lokalne samouprave s područja obuhvata budućeg Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije redovito provodi i svoj edukativno-informativni program Edukacija o korisnosti otpada za učenike osnovnih škola.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER