„Manji“ zdravstveni, a još veći okolišni rizik?

Značajan utjecaj e-cigareta na okoliš

Od svoje pojave, e-cigarete su predmet javnozdravstvene rasprave i spora među zagovornicima kontrole duhana. No, osim još nejasnog zdravstvenog utjecaja, one imaju značajan utjecaj na okoliš prilikom njihovog bacanja. Naime, zbog nastajanja elektroničkog i opasnog otpada, pravilan način njihovog odlaganja i zbrinjavanja još nije zakonski definiran.

Loš okolišni utjecaj „plastičnih inovacija“

Dva najveća svjetska brenda kapsula za kavu, Nespresso i Keurig, mnogi smatraju najvećim noćnim morama za okoliš. Naime, milijarde odbačenih plastičnih proizvoda koji se ne mogu reciklirati zatrpavaju odlagališta otpada, vodene tokove i gradske ulice. Izumitelj „K-cups“-a Johm Sylvan i bivši izvršni direktor tvrtke Nespresso S.A. Jean-Paul Gaillard, javno su iznijeli okolišne posljedice proizvoda koje su nekoć branili. Sylvan priznaje da su jednokratne i ne biorazgradive kapsule za kavu „poput cigarete uz kavu, samo još jedan mehanizam za zadovoljavanje ovisnosti i ispunjavanje navika“.

Prema utjecaju na okoliš, kapsule za kavu mogu se usporediti s opušcima cigareta. I cigarete i kapsule dizajnirane su kao prikladni, jednokratni proizvodi koji nisu biorazgradivi i pogodni za recikliranje. Opušci cigareta brzo se šire okolišem i uvelike ga onečišćuju, međutim, i elektronički otpad (u daljnjem tekstu: e-otpad) elektroničkih cigareta (u daljnjem tekstu: e-cigareta) predstavlja velik problem.

Otpad e-cigareta još štetniji za okoliš od opušaka

Pax Labs, proizvođač vodećih elektroničkih cigareta na tržištu – Juul – iz San Francisca, svoj proizvod smatra „Nespresso aparatom, ako Nespresso i dalje radi izvrsnu kavu“.

Proizvodu je znatno porasla popularnost i to, što je najzabrinjavajuće, posebice među tinejdžerima. U rujnu ove godine, doktor Scott Gottlieb iz Food and Drug Administration, nazvao je konzumiranje Juul e-cigareta među tinejdžerima pravom epidemijom.

Iako „dim“ (aerosol) e-cigarete ima vidljive i znatne posljedice za zdravlje u odnosu na kapsulu za kavu, oba „razarajuća“ proizvoda predstavljaju dugotrajnu štetu za okoliš, čak veću od proizvoda koje zamjenjuju.

Opušci konvencionalnih cigareta također donose tamnu priču. Procjenjuje se da dvije trećine opušaka konvencionalnih cigareta čine smeće, začepljuju odvodne kanale, umanjuju estetski izgled i kvalitetu gradskih parkova te tako doprinose procijenjenim troškovima čišćenja u iznosu od 11 milijardi američkih dolara godišnje samo za američki dio otpada. Konvencionalne cigarete su okolišno neodgovornog dizajna, no promotrimo li detaljnije, e-cigarete predstavljaju prijetnju okolišu znatno većih razmjera. Ovi složeni uređaji prilikom odbacivanja istodobno predstavljaju rizik po biološki svijet s potencijalno visokim količinama preostalog ili rezidualnog nikotina te prijetnju kvaliteti okoliša kao odbačeni elektronički otpad.

Plastični dijelovi e-cigareta endokrini su disruptori, njihove litij-ionske baterije i elektroničke pločice zahtijevaju rastavljanje, sortiranje te prikladan postupak recikliranja i pravilno odlaganje. Svakako je bitno istaknuti kako u uputama dobivenim uz e-cigaretu ne piše ništa o njezinom naknadnom odlaganju. E-otpad već predstavlja zastrašujuću okolišnu dilemu te ga je vrlo teško i zahtjevno reciklirati. Prilikom stvaranja otpada, iz rabljenih uređaja u lokalni okoliš mogu curiti metali, kiseline iz baterija te nikotin.

Prevencija okolišne katastrofe

Glavni problem s kojim se moraju suočiti regulatori javnog zdravstva te ga riješiti je način pravilnog odlaganja i zbrinjavanja iskorištenih e-cigareta. Potrebno je definirati mogu li se one „bezbrižno“ odbaciti kao i opušci konvencionalnih cigareta ili ih je potrebno posebno odlagati kao elektronički otpad.   

Preliminarni rezultati dobiveni sakupljanjem otpada e-cigareta su mješoviti. Pronađena su odbačena iskorištena punjenja Juul e-cigareta, posebno na mjestima gdje se okupljaju mladi. Otpad e-cigarete prema komponentama spada u elektronički otpad, ali i opasan otpad zbog ostatka nikotinske tekućine, te trenutno ne postoji legalan način recikliranja e-cigareta u SAD-u. Office on Smoking and Health i Environmental Protection Agency (EPA) trebaju uskladiti svoje propise kako bi se omogućilo sigurno recikliranje i smanjenje otpada ovakve vrste proizvoda.

U SAD-u je u 2015. godine prodano više od 58 milijuna e-cigareta (ne uključujući one prodane u vape shopovima ili online), od kojih su 19,2 milijuna jednokratne e-cigarete. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da ni jedan od ispitivanih paketa e-cigareta nije sadržavao upute o njihovom odlaganju.

Glavne transnacionalne duhanske kompanije do sada su pretežito prodavale jednokratne e-cigarete kao proizvode „zatvorenog“ sustava. Vuse and MarkTen, u vlasništvu Reynolds Americana i Altria, dva su vodeća američka proizvođača e-cigareta, i oba rade na istom principu zatvorenog sustava. Iako ovakav proizvod može spriječiti pasivno trovanje nikotinom kod male djece, njihov štetni utjecaj na okoliš mogao bi biti znatno veći zbog njihovog potrošnog dizajna.

Većina nezavisnih proizvođača isparivača prodaju sustave otvorenog tipa koji se mogu ponovno koristiti te su oni popularniji kod dugoročnih korisnika, a potencijalno su i učinkovitiji kod prestanka pušenja od uobičajenih cigareta. Međutim, na drugim tržištima, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Japana, transnacionalne kompanije duhana British American Tobacco (BAT) i Japan Tobacco International započele su s tržišno otvorenim sustavima.

Na internetskoj stranici BAT-a o odlaganju njihovih Vype e-cigareta upozoravaju da „električni otpad i elektronička oprema mogu sadržavati opasne tvari koje, ako se ne tretiraju pravilno, mogu dovesti do štete za okoliš i ljudsko zdravlje.“ Prema tome, ni otvoreni ni zatvoreni sustavi nisi ekološki održivi.

Vrijeme je za skretanje pažnje na pravilno odlaganje duhanskih proizvoda

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO), u svom izvješću „Tobacco and Its Environmental Impact: An Overview“, nedavno je zabilježila „tiši, ali iznenađujuće široko rasprostranjen utjecaj duhana na okoliš“. Člankom 18. SZO okvirne konvencije za kontrolu duhana navodi se da su sve stranke potpisnice „složne u tome da se poštuje zaštita okoliša i zdravlje ljudi prilikom uzgoja i proizvodnje duhana unutar njihovog područja“.

Prilikom reguliranja otpada e-cigareta u obzir bi, uz neposredne učinke na zdravlje i sekundarne učinke proizvoda, trebalo uzeti i utjecaj proizvoda na okoliš. Zapaženi rastući negativan utjecaj na okoliš jednokratne želje za kavom, naveo je izumitelja kapsula za kavu Keurig na razmišljanje o razini održivosti njegovog proizvoda. Hoće li izumitelj e-cigarete Hon Lik ikada jednako zažaliti nad svojom idejom zbog sve veće količine e-otpada koji ostaje za njegovim proizvodom?

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

WWF poziva sve pojedince, gradove i poduzeća da se 30. ožujka 2019. uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi onečišćenje mora plastikom!

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

Konačno potvrđeno - Plastika je smrtonosna!

S osam milijuna tona plastičnog otpada koji svake godine završi u svjetskim morima i oceanima, posve je opravdana zabrinutost zbog ubrzanog širenja plastike i njezine sveprisutnosti u okolišu. Unatoč tome, do sada se iznenađujuće malo znalo o pravom utjecaju plastičnog onečišćenja na ljudsko zdravlje. Nova revolucionarna studija otkriva pak zdravstvene rizike na svakom stupnju životnog ciklusa plastike.

Pet ideja za ekološki Halloween

Bliži se Noć vještica ili Halloween, „najstrašniji“ dan u godini kada se mnogi od vas trude osmisliti što originalnije kostime i maske kojima će se izdvojiti u gomili. Međutim, u cijeloj toj pripremi nemojte zaboraviti na svoju ekološku osviještenost koja će vam pomoći da ovaj dan provedete sigurnije, kreativnije i zanimljivije!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER