Nova kampanja bečkog MA 48: „Ne ostavljajte svoj novac na cesti!“

Održavanje čistoće je obveza, a ne opcija!

Bečki magistratski odjel za gospodarenje otpadom (MA 48) pokrenuo je novu kampanju „Ne ostavljajte svoj novac na cesti!“ te upečatljivim motivima osvještava građane da ih naizgled mali oblici nepažnje poput „zaboravljenog“ psećeg izmeta, „izgubljenih“ opušaka ili slučajno „zametnutog“ krupnog otpada mogu skupo stajati.

Beč je jedna od najčistijih svjetskih metropola za što su uvelike zaslužni radnici Bečkog magistratskog odjela za gospodarenje otpadom (MA 48), ali prije svega Bečanke i Bečani. Bečki Zakon o čistoći (Wiener Reinhaltegesetz) iz 2008. godine jasno propisuje da se svako onečišćenje javnih površina kažnjava novčanim kaznama, a postoji i mogućnost podizanja sudskih tužbi.

„Novom kampanjom želimo jasno dati do znanja da se ne radi o beznačajnom prekršaju te da se za ostavljanje psećeg izmeta na javnim površinama, neodgovorno bacanje opušaka ili odlaganje glomaznog otpada na za to nepredviđenim površinama naplaćuju novčane kazne“, objašnjava Josef Thon, voditelj odjela MA 48. „Beč raspolaže s više od 20 000 koševa za otpad s pepeljarama, zatim s dodatnih 1 200 samostojećih cijevi za opuške i 3 900 dispenzera vrećica za pseći izmet na lokacijama diljem grada. Glomazni otpad može se odložiti na jednom od 13 reciklažnih dvorišta i to od ponedjeljka do subote od 7 do 18 sati. Uz sve navedeno stvarno nema isprike za nepravilno i neodgovorno odlaganje otpada“, dodaje Thon.

  • 50 eura za „zaboravljeni“ pseći izmet © MA 48

Kampanja na temu održavanja čistoće bečkih ulica sljedećih će tjedana biti prisutna diljem Beča na plakatima, informativnim panoima te u raznim online i tiskanim medijima. Cilj kampanje je podsjetiti Bečanke i Bečane da i oni trebaju dati svoj doprinos čistoći i urednosti bečkih javnih površina i cijelog grada.

Čistimo Beč. Pridružite nam se!

Kako bi dodatno podigli svijest o potrebi održavanja čistoće javnih površina, MA 48 i ove godine poziva sve građane Bečane na proljetno čišćenje od 22. travnja do 5. svibnja 2024. godine.

„Parkovi, igrališta i nogostupi diljem Beča čistit će se i uređivati tijekom ​​dva tjedna. Trenutačno imamo gotovo 20 000 registriranih građana koji će sudjelovati u ovoj akciji“, naglašava Jürgen Czernohorszky, gradski vijećnik za zaštitu klime.

Građani nakon prijave dobivaju prsluke, rukavice i vreće za smeće koje se ispunjene odlažu u predviđene spremnike za otpad ili na označenim lokacijama za prikupljanje otpada. Za njihovo uklanjanje i odvoz otpada brinu se radnici MA 48.

  • 500 eura za „izgubljeni" krupni otpad © MA 48

Edukacijom građana do još čistijeg i urednijeg Beča

Bečki magistratski odjel za gospodarenje otpadom (MA 48) je s oko 3 000 zaposlenika jedan od najvećih odjela Grada Beča. Osim prikupljanja i odvoza otpada i reciklabilnih materijala te njihovog zbrinjavanja, MA 48 upravlja i bioplinskim postrojenjem te odlagalištem Rautenweg, kao i vučnom službom, a zadužen je i za održavanje javnih toaleta i voznog parka Grada Beča. Također, u sklopu odjela MA 48 posluju i popularni bečki buvljaci Tandler, služba za savjetovanje o otpadu i središnja služba za izgubljene stvari.

Grad Beč na svom području raspolaže s 470.000 kontejnera za miješani komunalni i reciklabilni otpad, a odlaganje odvojeno prikupljenog otpada moguće je na 4.400 lokacija. Trebamo li spomenuti kako se svi kontejneri redovito čiste i održavaju pa građanima za njihovo otvaranje (i zatvaranje) nisu potrebne rukavice. Sve lokacije za odlaganje otpada prema unaprijed određenom redoslijedu odvoza uz ostale su usluge naznačene na interaktivnoj karti Grada Beča te putem aplikacije MA 48, a građanima je na raspolaganju i aplikacija Sag's Wien, putem koje se, između ostalog, može prijaviti neodgovorno odložen otpad.

Bečki magistratski odjel za gospodarenje otpadom (MA 48) sa svojim uslugama ne samo da daje važan doprinos zaštiti klime, razvoju kružnog gospodarstva i podizanju kvalitete javnih usluga, već je gospodarenje otpadom u Beču također uzor mnogim drugim europskim i svjetskim gradovima.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mali pokret ima velik učinak!

Dok Zagrepčan(k)e muče problemi s čistoćom grada i odvozom otpada, u besprijekorno čistom Beču komunalne službe bave se edukacijom građana o pravilnom odlaganju određenih vrsta otpada kako bi grad bio još čistiji i uredniji.

Novi duhoviti natpisi na preko dvadeset tisuća bečkih koševa za otpad

U bečkom Magistratskom odjelu za gospodarenje otpadom (MA 48) svjesni su da upečatljivi natpisi na koševima za otpad osiguravaju veću čistoću. Kako bi javne površine austrijskog glavnog grada i ubuduće ostale čiste, bečki koševi za otpad sada dobivaju nove duhovite natpise.

U Ljubljani se ponovno organizira akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet

Ljubljana je zelen, uredan i čist grad koji se može pohvaliti i s nekoliko priznanja koja potvrđuju da je i grad prijatelj pasa. Naravno, svi vlasnici pasa moraju biti svjesni da je skupljanje psećeg izmeta važno za ugodan život svih građana pa se u sklopu kampanje „Čovječe, čuvaj svoj grad“ i ovog svibnja provodi akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER