U Ljubljani se ponovno organizira akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet

Odgovorni vlasnici pasa skupljaju pseći izmet

Ljubljana je zelen, uredan i čist grad koji se može pohvaliti i s nekoliko priznanja koja potvrđuju da je i grad prijatelj pasa. Naravno, svi vlasnici pasa moraju biti svjesni da je skupljanje psećeg izmeta važno za ugodan život svih građana pa se u sklopu kampanje „Čovječe, čuvaj svoj grad“ i ovog svibnja provodi akcija dijeljenja vrećica za pseći izmet.

Prema službenim podacima gradske uprave na području Ljubljane registrirano je oko 25.000 pasa, što znači da gotovo svako peto kućanstvo slovenskog glavnog grada ima psa. Ljubljančani sa svojim psima slobodno vrijeme mogu aktivno provoditi u više gradskih parkova, kao i u šest posebno uređenih parkova namijenjenih za igru i kretanje četveronožnih ljubimaca.

Većina ljubljanskih vlasnika pasa pokupi pseći izmet i odlaže ga u 234 kante postavljene diljem grada samo za tu namjenu, a odlaganje je dopušteno i u spremnicima za miješani otpad. Nažalost, još uvijek ima nesavjesnih pojedinaca koji ne počiste za svojim četveronožnim ljubimcima. Stoga se tijekom svibnja provodi akcija dijeljenja besplatnih vrećica za pseći izmet i to na kvartovskim zelenim površinama koje su namijenjene šetnji pasa. Vrećice se dijele u sklopu kampanje „Čovječe, čuvaj svoj grad“ („Človek, čuvaj svoje mesto“), kojom se od 2015. godine skreće pozornost na neprihvatljivost vandalizma i ističe važnost poštovanja zajedničkog javnog prostora, a nekoliko posljednjih godina i podiže svijest o obvezi skupljanja psećih „mina“ (>>> pogledajte video).

  • Za nepokupljeni pseći izmet nisu odgovorni psi, već njihovi vlasnici / Pixabay

Ovogodišnja akcija počela je u četvrtak 5. svibnja 2022. godine u četvrti Polje i odvijala se od 17 do 19 sati. U petak 13. svibnja akcija će se u istom vremenu održati u četvrti Moste, a vrećice će se dijeliti u Parku Kodeljevo i na šetnici uz Ljubljanicu. Dijeljenje vrećica nastavlja se u utorak 17. svibnja u četvrti Posavje, u petak 20. svibnja u četvrti Vič te u utorak 24. svibnja u četvrti Dravlje. Akcija završava u petak 27. svibnja u četvrti Jarše.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana ove godine bira drvored godine

U Ljubljani se posljednje četiri godine biralo stablo godine, a ove godine donijeta je odluka o pokretanju izbora drvoreda godine. Grad Ljubljana pozvao je građane da do kraja kolovoza 2023. dostavljaju prijedloge za ovaj laskavi naslov.

Mali pokret ima velik učinak!

Dok Zagrepčan(k)e muče problemi s čistoćom grada i odvozom otpada, u besprijekorno čistom Beču komunalne službe bave se edukacijom građana o pravilnom odlaganju određenih vrsta otpada kako bi grad bio još čistiji i uredniji.

Novi duhoviti natpisi na preko dvadeset tisuća bečkih koševa za otpad

U bečkom Magistratskom odjelu za gospodarenje otpadom (MA 48) svjesni su da upečatljivi natpisi na koševima za otpad osiguravaju veću čistoću. Kako bi javne površine austrijskog glavnog grada i ubuduće ostale čiste, bečki koševi za otpad sada dobivaju nove duhovite natpise.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER