Podnijeta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu

Ekološka kriza u Slavonskom Brodu

Kako se ističe u podnesenoj prijavi, postoji osnovana sumnja da su ostvarena sva obilježja kaznenog djela protiv okoliša, teškog kaznenog djela protiv okoliša te kaznenog djela protiv opće sigurnosti-dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Zbog ekološke katastrofe uslijed koje je zagađena voda u Slavonskom Brodu i okolici, Grad Slavonski Brod je jučer Županijskom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Kako se ističe u podnesenoj prijavi, postoji osnovana sumnja da su ostvarena sva obilježja kaznenog djela protiv okoliša, teškog kaznenog djela protiv okoliša te kaznenog djela protiv opće sigurnosti-dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Upravo iz tog razloga Grad Slavonski Brod je zatražio od Županijskog državnog odvjetništva da poduzme sve zakonom predviđene radnje i pokrene kazneni postupak protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom te pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenik bio proglašen krivim i kažnjen po Zakonu.

>>> Kaznena prijava-ekološka katastrofa u Slavonskom Brodu

Građanima Slavonskog Broda  osigurana je pitka voda iz državnih zaliha uz pomoć mobilnih cisterni i spremnika s pitkom za vodom, kapaciteta 1.000 litara, a objavljen je i najnoviji popis lokacija na kojima se nalaze mobilne cisterne na područjima 16 gradskih mjesnih odbora. Također, u mjesnim odborima su postavljeni i spremnici s pitkom vodom koji će tamo ostati sve dok bude bilo potrebe te će se redovito nadopunjavati.

Osigurane su i nove dodatne lokacije na kojima su postavljeni spremnici s pitkom vodom kapaciteta 1.000 litara na 11 novih gradskih lokacija:

- na devet lokacija ispred dječjih gradskih vrtića (osim DV „Trnoružica“ koji trenutno nije u funkciji)

- na Jelasu kod Areo kluba

- Šestinac kod kapele  


Popis lokacija mobilnih cisterni i spremnika s pitkom vodom možete preuzeti ovdje >>> Lokacije mobilnih cisterni i spremnika za vodu od 1000 litara

Građani Slavonskog Broda i okolice pozivaju se na praćenje najnovijih informacija na službenim stranicama Grada te putem društvenih mreža i medija.

Dežurni telefoni: 035 217-088 i 035 217-013.   

Grad Slavonski Brod / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Slavonski Brod: Žurno zatraženi odgovori od nadležnih institucija

Gradonačelnik Mirko Duspara žurno je zatražio odgovore od nadležnih institucija u svezi s izlijevanjem nafte iz produktovoda Slobodnica te zagađenja pitke vode i onečišćenja tla, a isto su postupili i i Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda zajedno sa Stožerom zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda.

Policija i DORH istražuju ekološki incident u Slavonskom Brodu

Policijska uprava brodsko-posavska prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio još u srijedu, dana 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a prema sinoćnjem priopćenju, policija istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

Voda u Slavonskom Brodu i okolici nije zdravstveno ispravna

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sinoć je sazvao hitnu sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda nakon što je zaprimio službenu informaciju Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi te da voda nije zdravstveno ispravna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER