Slavonski Brod: Žurno zatraženi odgovori od nadležnih institucija

Ekološki incident u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Mirko Duspara žurno je zatražio odgovore od nadležnih institucija u svezi s izlijevanjem nafte iz produktovoda Slobodnica te zagađenja pitke vode i onečišćenja tla, a isto su postupili i i Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda zajedno sa Stožerom zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda.

Naime, i nakon gotovo tjedan dana od ekološkog incidenta, na lokaciji izlijevanja nafte ne može se izbjeći jak miris naftnih derivata, a bez obzira na svakodnevno nasipavanje aposorbentima, nafta prodire iz tla. Od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te od Uprave za inspekcijske istog resornog ministarstva, zatraženo je da izvijesti što se poduzima na sanaciji zahvaćenog područja i koji su rezultati uzorkovanog tla uzetog za ispitivanje.

Od generalnog direktora Zorana Đurokovića zatraženo je da izvjesti o poduzetim radnjama u cilju osiguravanja pitke vode za građane Grada Slavonskog Broda, kao i o rezultatima uzorkovanja vode što su ga provodile Hrvastke vode. Od Zavoda za javno zdravstvo zatražena je hitna dostava rezultata ispitanih uzoraka vode uzetih 1. travnja 2018. godine. Isto tako od Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu da izvjesti koji su koraci poduzeti s obziorm na kaznenu prijavu koju je Grad Slavonski Brod podnio protiv Croduxa i izvođača radova te nadležnog Plinacra.

Stabilna situacija opskrbe građana s pitkom vodom

„Za građane Slavonskog Broda i općine Podcrkavlje, Bukovlje, Brodski Stupnik, Sibinj, Bebrina i Oriovac tijekom posljednja dva dana osigurana je pitka voda iz državnih zaliha uz pomoć mobilnih cisterni i spremnika za vodu te je situacija po tom pitanju stabilna. Tako je pitka voda osigurana za sve mjesne odbore, osnovne škole, dječje vrtiće, dom zdravlja, i Opću bolnicu“ jedna je od poruka s jučerašnje sjednice zajedničkih stožera zaštite i spašavanja Grada i Županije.

Danas su s radom trebali započeti gradski dječji vrtići ispred kojih su već osigurani spremnici. Isto tako, osigurani su spremnici i za gradske osnovne škole s čijim će se punjenjem pričekati do sljedećeg tjedna s obzirom na to da tada završavaju školski praznici te škole započinju s radom. Isto tako osigurat će se pitka voda za srednje škole na području grada i visokoobrazovne školske ustanove.

Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda i Stožer zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije također su zatražili žurne odgovore o zagađenju vode i sanaciji onečišćenog tla

Tako je žurno zatraženo izvješće od tvrtke AEKS d.o.o koja za Crodux plin izvodila radove na sanaciji na mjestu izlijevanja nafte kod produktovoda Slobodnica. Tvrtka AEKS d.o.o. mora dostaviti detaljne informacije o tome što je učinjeno na sanaciji, koliki je opseg obuhvaćen radovima sanacije te koja se količina zemlje uzela za analizu te gdje je odvezena na ispitivanje. Isto tako, traže se rezultati analize tla kako bi se utvrdilo s čim je zemlja na mjestu ekološkog incidenta onečišćena, je li to nafta ili naftnim derivatima.

Od Plinacra koji je vlasnik produktovoda te koji je nadzirao izvođenje svih radova sanacije također se traži se izvješće o tome kada je krenula sanacija onečišćenog tla, tko ju je izveo i koji su radovi izvedeni.

Foto: Grad Slavonski Brod

S obzirom na razmjere ekološke katastrofe u kojoj građani Slavonskog Broda i okolice nisu u mogućnosti koristiti vodu niti za piće niti za kuhanje, postavlja se pitanje i vremena kada će to moći ponovo činiti. Stoga je, zajednički stožer civilne zaštite odlučio uputiti zahtjev Hrvatskim vodama za oslobađanje od svih državnih nameta na računima za vodne usluge.

Dosad iz Zavoda za javno zdravstvo nisu stigli rezultati ispitivanja uzorka vode uzetih 1. i 2. travnja 2018., no pretpostavlja se da nema značajnijh razlika od mjerenja kada su koncentracije ugljikovodika u vodi iznosile između 400 i 880.

Isto tako, zajednički stožer zatražit će od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da se građane i Grad izvijesti o tijeku istrage, odnosno o tome što je poduzeto i koji su eventualno rezultati istraživanja s obzirom na već podnesenu kaznenu prijavu protiv osumnjičenika za teško kazneno djelo protiv okoliša te opće sigurnosti i dovođenja u opasnost života građana grada Slavonskog Broda.

Počeli radovi na spajanju Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima, no postavlja se pitanje sanacije onečišćenog tla

Foto: Grad Slavonski Brod

Kako bi se građanima osigurao dotok pitke vode započeli su radovi na spajanju sustava Slavonski Brod na vodocrpilište u Sikirevcima, a za jučerašnji sastanak na kojemu su bili ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, njegov predstavnik u Slavonskom Brodu Davorin Piha te direktori brodskog i vinkovačkog vodovoda, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara nije dobio poziv.

No to gradonačelnika Mirka Dusparu nije spriječilo da se pojavi na sastanku i zbog potrebe 90.000 građana za pitkom vodom, uputi mnoga pitanja na koja ministru Ćoriću nije bilo lako odgovoriti. Na izravno pitanje upućeno ministru Ćoriću o tome kada će započeti i što se čeka sa sanacijom onečišćenog tla na mjestu ekološkog incidenta, gradonačelnik nije dobio odgovor. Ministar Ćorić smatra, naime, da fokus treba biti na spajanju brodskog na sikirevačko vodocrpilište. Za navedene će radove prema ministru trebati petnaestak dana, iako je nakon jučerašnjeg obilaska mjesta radova jasno je da se s njima moglo započeti i prije, jer je utvrđeno kako nedostaje svega pola metra cijevi!

Do završetka potrebnih radova u Sikirevcima, građanima Slavonskog Broda osigurana je pitka voda iz državnih robnih zaliha uz pomoć cisterni koje obilaze područje 16 gradskih mjesnih odbora. Kako bi voda bila još dostupnija građanima, postavljeni su i spremnici s pitkom vodom kapaciteta 1.000 litara koji će na predviđenim lokacijama ostati sve dok se za to bude bilo potrebe te će se redovno nadopunjavati.

Pitka voda iz cisterni i spremnika tako je dostupna svim građanima, dok će se pakirana dijeliti isključivo starim i nemoćnim građanima te osobama koje nisu u mogućnosti same doći po potrebnu pitku vodu.

Ukoliko se spremnici s vodom isprazne, građanima je na raspolaganju broj telefona 035 442 093 na koji mogu izvršiti dojavu.

Grad Slavonski Brod / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Policija i DORH istražuju ekološki incident u Slavonskom Brodu

Policijska uprava brodsko-posavska prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio još u srijedu, dana 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a prema sinoćnjem priopćenju, policija istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

Voda u Slavonskom Brodu i okolici nije zdravstveno ispravna

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sinoć je sazvao hitnu sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda nakon što je zaprimio službenu informaciju Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi te da voda nije zdravstveno ispravna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER