Policija i DORH istražuju ekološki incident u Slavonskom Brodu

Ekološki incident u Slavonskom Brodu

Policijska uprava brodsko-posavska prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio još u srijedu, dana 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a prema sinoćnjem priopćenju, policija istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

Prema navedenom priopćenju, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske osiguravali su mjesto događaja te na obližnjoj prometnici iz sigurnosnih razloga fizički regulirali promet. Policijski službenici su nakon toga nastavili s kriminalističkim istraživanjem, u okviru kojeg prikupljaju korisna saznanja te provode policijske izvidne radnje u konzultaciji s mjerodavnim državnim odvjetništvom u Slavonskom Brodu.

Gradonačelnik Duspara podnio je kaznenu prijavu protiv Croduxa zbog onečišćenja vode

Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio još u srijedu, dana 28. ožujka kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo je do istjecanja naftnih derivata. Ispitivanje je provodila tvrtka Crodux radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu.

Iz tvrtke Crodux je u subotu priopćeno kako se zagađenje vode ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem oko 150 do 200 litara benzina prilikom testiranja produktovoda, jer se taj ekološki incident dogodio na lokaciji Slobodnica, koja je 2,8 do 5 kilometara udaljena od vodocrpilišta.

Međutim, prema riječima gradonačelnika Duspare produktovod se nalazi na dubini od tri metra i onečišćenje je znatno veće. „Da je Crodux htio ozbiljno pristupiti sanaciji, trebao je ukloniti svu zemlju oko mjesta na kojem je došlo do isticanja naftnih derivata. Umjesto toga oni su samo skinuli sloj od desetak centimetara i uklonili travu koja je spržena“, izjavio je Duspara za Hinu.

„Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata“, izjavio je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Oko 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta ostali su u subotu bez pitke vode, jer je utvrđeno da je voda onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Slavonski Brod: Žurno zatraženi odgovori od nadležnih institucija

Gradonačelnik Mirko Duspara žurno je zatražio odgovore od nadležnih institucija u svezi s izlijevanjem nafte iz produktovoda Slobodnica te zagađenja pitke vode i onečišćenja tla, a isto su postupili i i Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda zajedno sa Stožerom zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda.

Voda u Slavonskom Brodu i okolici nije zdravstveno ispravna

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sinoć je sazvao hitnu sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda nakon što je zaprimio službenu informaciju Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi te da voda nije zdravstveno ispravna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER