Voda u Slavonskom Brodu i okolici nije zdravstveno ispravna

U blizini zapadnog ulaza u Slavonski Brod u tlo je iscurila veća količina nafte

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sinoć je sazvao hitnu sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda nakon što je zaprimio službenu informaciju Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi te da voda nije zdravstveno ispravna.

Građani Slavonskog Broda upozoreni su da ne koriste vodu za piće, ni na koji način, što znači da voda iz vodovodnih cijevi nije zdravstveno ispravna niti nakon termičke obrade. Za sada nije poznato do kada će trajati nastale okolnosti.

Građanima će se potrebna pitka voda osigurati iz državnih zaliha, a sve detaljne informacije biti će pravovremeno objavljene na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda i putem medija.

Prvi uzorci vode odneseni su na analizu i testiranje jučer poslijepodne, nakon što je gradonačelnik javno upozorio kako nadležne institucije umanjuju razmjere ekološkog incidenta koji je doveo ove alarmantne situacije. Rezultati analize vode su pokazali i deseterostruko veće količine u uzorcima od dopuštene granične vrijednosti.

Do ekološkog incidenta koji je doveo do zagađenja vode, došlo je 28. ožujka 2018. tijekom ispitivanja stanja produktovoda Slobodnica – Brod (BiH) kada je u blizini zapadnog ulaza u Slavonski Brod u tlo iscurila veća količina nafte. Navedeni produktovod ispituje se od strane tvrtke Crodux plin, koja je nedavno dobila ugovor za dostavljanje plina na ovoj trasi s ciljem njegove prenamijene u izravni plinovod kojim bi se Rafinerija nafte Brod povezala s plinskim transportnim sustavom Hrvatske.

Produktovod prolazi vodozaštitnim područjem Slavonski Brod II i to u duljini od oko 5 kilometara. Upravo zbog zaštite zdravlja i sigurnosti 160.000 građana koji koriste vodu s ovog vodozaštitnog područja gradonačelnik Duspara jučer je od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministara zaštite okoliša, zdravstva i gospodarstva te svih nadležnih inspekcija zatražio hitno uključivanje u rješavanje ovog problem te nužno angažiranje neovisnih stručnjaka koji trebaju utvrditi okolnosti zbog kojih je došlo do ovog ekološkog incidenta, razmjere nastale štete i naložiti potrebne mjere sanacije.

Građani Slavonskog Broda jutros su obaviješteni kako im je osigurana potrebna voda potrebna iz državnih zaliha, a cisterne s vodom danas će se nalaziti na sljedećim lokacijama:

1. Budanika - igralište (za područje MO Budainka i Kolonija)
2. Mjesni dom Brodsko Vingorje - za područje Vinogorja i Podvinja
3. Jelas i Rimas - parkiralište preko puta crkve kod Aero kluba
4. Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna trenutno razvozi vodu na ovim lokacijama, a nakon toga ide prema Radničkom trgu)
5. Livada – novi mjesni dom
6. Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost
7. Naselje Slavonija I i II i Plavo polje- cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić

Dodatne lokacije na kojima se građanina također dijeliti pitka voda građanima su:

1. Nogometno igralište Budainka
2. Mjesni dom Podvinje
3. Mjesni dom Josip Rimac – kod crkve
4. Mjesni dom Zrinski - Frankopan
5. Mjesni dom Mjesni Hebrang

Voda u općinama Donji Andrijevci, Garčin, Gundinci, Oprisavci, Velika Kopanica, Sikirevci i Slavonski Šamac zdravstveno je ispravna i takva će ostati.

Gradonačelnik Mirko Duspara od jutros je na terenu gdje su već stigle cisterne s vodom potrebnom za građane, a tijekom dana u Slavonski Brod stiže još 200.000 litara pakirane vode. Uz to, gradonačelnik je zatražio od generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima. Na taj način bi se u relativno kratkom roku te uz minimalne potrebne radove na prespajanju, riješilo pitanje opskrbe građana Slavonskog Broda i okolice potrebnom pitkom vodom.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda i na dežurnim telefonima: 035 217 088, 217 013, 217 008, 217 010, 217 027

 

Hrvatski toksikološki zavod očitovao se o rezultatima ispitivanja vode - Slijedom navedene ekološke katastrofe i zagađenja vode u Slavonskom Brodu i okolici, Grad Slavonski Brod zatražio je pisano očitovanje od Hrvatskog zavoda za toksikologiju o utjecaju zabilježenih koncentracija ugljikovodika u vodi na zdravlje građana. U dopisu koji je danas dostavljen Gradu navodi se kako je teško za očekivati da konzumacija vode u kojoj su zabilježene ovakve koncentracije ugljikovodika može utjecati na zdravlje u ovako kratkom vremenu izloženosti, no uvijek postoji rizik za pojavu štetnih učinaka poput mučnina, povraćanja i probavnih problema zbog čega je nužno informirati građane da voda nije za piće. Nadalje, u dostavljenom odgovoru se ističe da kada koncentracija neke kemikalije u vodi prijeđe maksimalnu dopuštenu vrijednost to ne znači da će se netko odmah otrovati, no da u svakom slučaju voda u Slavonskom Brodu nije zdravstveno ispravna za piće i ne smije se koristiti čak niti prokuhana.

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Slavonski Brod: Žurno zatraženi odgovori od nadležnih institucija

Gradonačelnik Mirko Duspara žurno je zatražio odgovore od nadležnih institucija u svezi s izlijevanjem nafte iz produktovoda Slobodnica te zagađenja pitke vode i onečišćenja tla, a isto su postupili i i Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda zajedno sa Stožerom zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda.

Policija i DORH istražuju ekološki incident u Slavonskom Brodu

Policijska uprava brodsko-posavska prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio još u srijedu, dana 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a prema sinoćnjem priopćenju, policija istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER