U rovinjskom akvatoriju pronađene dvije odrasle periske: Fuma i Fumica u odličnom stanju!

U Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju kažu da su uz dvije odrasle periske pronađene i dvije mlade koje su odmah prema protokolu prenesene u Aquarium Pula

Uz dvije malene periske koje su pronađene na kolektorima, u moru kod Rovinja pronađene su i dvije odrasle plemenite periske, izvijestio je HRT.

Plemenita periska (Pinna nobilis) je endemska vrsta od velike važnosti za morski eko sustav. Posljednjih nekoliko godina novootkriven parazit i bakterije proširile su se Sredozemljem i dovele ovog školjkaša do najtežih razdoblja u povijesti, piše HRT.

Dr. sc. Andrej Jaklin iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju kaže da su pronađene periske nazvane Fuma i Fumica u odličnom stanju, a od prošle godine su narasle između 3-4 cm te reagiraju normalno kao što živa periska treba reagirati.

Uz dvije odrasle periske, na kolektorima koji su postavljeni u blizini, pronađene su i dvije malene koje se čuvaju u pulskom Aquariumu. Prema riječima Aleksandre Bel Dajaković, voditeljice stručnog odjela Aquariuma Pula, one su u strogo kontroliranim uvjetima te svakodnevno skrbe za njih i promatraju kako napreduju.

Ovaj plemeniti školjkaš može narasti do jednog i pol metra, težiti preko tri kilograma i živjeti do 50 godina, a od velike je važnosti za morski eko sustav.

„Najveći je to sredozemni školjkaš koji dnevno filtrira velike količine vode i time doprinosi očišćavanju, pročišćivanju vode te eliminira suvišne organske tvari iz vode“, kaže dr. sc. Andrej Jaklin.

  • © IRB Centar za istraživanje mora Rovinj - Rovigno / Facebook

Plemenitu perisku je u posljednje četiri godine pogodila pošast patogena koja ju je dovela gotovo do izumiranja.

„Nakon ovog pomora periska je došla na milimetar do istrebljenja, do nestajanja iz Sredozemlja, iz cijelog Jadrana i svaka živa jedinka je važna za očuvanje ove vrste“, dodaje Jaklin.

Uz pretragu podmorja i pronalazak živih jedinki za očuvanje ove vrste pokrenute su i razne akcije zaštite. Postavljaju se zaštitni kavezi, ako se nalaze u blizini sidra ili postoji ugroza od hobotnice.

Najveću prijetnju predstavljaju im brodice sa znatiželjnim turistima, koji ne znaju da je riječ o zaštićenoj vrsti pa bi edukacija trebala biti na prvom mjestu. „Raznim edukacijama može se osvijestiti javnost kako bi se očuvao svijet plemenite periske - najvećeg školjkaša u Sredozemlju“, zaključuje Aleksandra Bel Dajaković.

HRT / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Potvrđena mogućnost širenja zaraze periski u Medulinskom zaljevu

U proljeće se životinjski i biljni svijet počinju buditi ne samo na kopnu, već i u moru. Nažalost, stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula otkrili su da je toplija temperatura mora potaknula razmnožavanje parazita koji uzrokuje masovni pomor periski.

Na jugu Istre potvrđeno širenje parazita odgovornog za pomor periski

Stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula prošlog su mjeseca otkrili da je toplija temperatura mora u Medulinskom zaljevu potaknula razmnožavanje parazita Haplosporidium pinnae koji uzrokuje masovni pomor periski. Slutnje o širenju smrtonosne zaraze sada su potvrđene analizom uzoraka u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ proširena na plemenitu perisku

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, provodi se s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Ovog ljeta akcija se proširuje na plemenitu perisku (Pinna nobilis).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER