Na jugu Istre potvrđeno širenje parazita odgovornog za pomor periski

Potvrđene najgore slutnje

Stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula prošlog su mjeseca otkrili da je toplija temperatura mora u Medulinskom zaljevu potaknula razmnožavanje parazita Haplosporidium pinnae koji uzrokuje masovni pomor periski. Slutnje o širenju smrtonosne zaraze sada su potvrđene analizom uzoraka u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.

Kako smo izvijestili krajem travnja, stručnjaci pulskog akvarija su pomoću podvodnog drona ispitivali stanje periski na području Medulinskog zaljeva. Naime, temperatura mora iznad 13,5 °C pravi je okidač za razmnožavanje nove vrste parazita koji je prvi put primijećen 2016. godine kod periski (Pinna nobilis) na jugu Španjolske te je po njoj i dobio naziv Haplosporidium pinnae. Pretpostavlja se da ova vrsta parazita, zajedno s bakterijom Mycobacterium spp., uzrokuje masovni pomor periski u cijelom Sredozemlju.

Uočen je velik broj otvorenih periski te se pretpostavilo da se zaraza proširila što su potvrdili i lokalni ribari koji svakodnevno mrežama „dižu“ i do pet uginulih jedinki.

„Promatranjem periski s broda početkom travnja 2020. oko otočića Bodulaša u Medulinskom zaljevu, uočili smo periske koje su bile otvorenije od očekivanog što je dalo naslutiti da se radi o masovnoj smrtnosti periski uzrokovanoj parazitom Haplosporidium pinnae. Nažalost, naša nagađanja potvrđena su i dojavom ribara koji su u svojim mrežama uočili znatan broj uginulih periski, a tjedan dana kasnije smo na navedenom području i sami provjerili stanje periski podvodnim dronom. Kako bismo sa 100-postotnom sigurnošću utvrdili radi li se zaista o parazitu, u nedjelju smo s kolegom Nevenom Ivešom uzeli jedinku te smo je poslali na analizu u Hrvatski veterinarski institut Zagreb čime su potvrđena naša nagađanja“, navodi se u objavi Aquariuma Pula.

Poznato je da se parazit Haplosporidium pinnae širi morskim strujama te da putuje oko 300 km po sezoni, a pogoduje mu temperatura mora iznad 14 °C. Periske, nažalost, ne posjeduju prirodnu otpornost na ovu bolest, a krajem prošle godine zabilježen je i pomor posljednje populacije periski na području Parka prirode Telašćica.

Srećom, u pulskom akvariju se trenutno čuva 300-njak periski kako bi se osigurale zdrave jedinke za buduće pokušaje mriješćenja s ciljem repopulacije vrste. Kratki video zapis pulskog akvarija možete pogledati na njihovoj Facebook stranici.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Potvrđena mogućnost širenja zaraze periski u Medulinskom zaljevu

U proljeće se životinjski i biljni svijet počinju buditi ne samo na kopnu, već i u moru. Nažalost, stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula otkrili su da je toplija temperatura mora potaknula razmnožavanje parazita koji uzrokuje masovni pomor periski.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ proširena na plemenitu perisku

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, provodi se s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Ovog ljeta akcija se proširuje na plemenitu perisku (Pinna nobilis).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER