Potvrđena mogućnost širenja zaraze periski u Medulinskom zaljevu

Krajem prošle godine zabilježen je pomor posljednje populacije periski na području Parka prirode Telašćica

U proljeće se životinjski i biljni svijet počinju buditi ne samo na kopnu, već i u moru. Nažalost, stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula otkrili su da je toplija temperatura mora potaknula razmnožavanje parazita koji uzrokuje masovni pomor periski.

Kako se navodi u objavi Aquariuma Pula, temperatura mora iznad 13,5 °C okidač je za razmnožavanje nove vrste parazita koji je prvi put primijećen 2016. godine kod periski (Pinna nobilis) na jugu Španjolske te je po njoj i dobio naziv Haplosporidium pinnae. Naime, pretpostavlja se da ova vrsta parazita, zajedno s bakterijom Mycobacterium spp., uzrokuje masovni pomor periski u cijelom Sredozemlju.

Kako je trenutna temperatura mora 14 °C, stručnjaci pulskog akvarija su u subotu, zajedno s biologom Nevenom Ivešom, odlučili  pomoću podvodnog drona ispitati stanje periski na području Medulinskog zaljeva.

„Nažalost, ustanovili smo mnogo otvorenih periski te postoji mogućnost da se zaraza proširila. To su nam potvrdili i sami ribari koji svakodnevno mrežama „dižu“ i do pet uginulih jedinki. Kako bi mogli s većom sigurnošću utvrditi stanje naše populacije, potrebno je ne samo zaroniti, već i uzeti uzorak tkiva za analizu“, navode u pulskom akvariju.

Budući da periske ne posjeduju prirodnu otpornost na ovu bolest, zaključuje se da je situacija iznimno ozbiljna. Srećom, u akvariju se trenutno čuva 300-njak periski kako bi se osigurale zdrave jedinke za buduće pokušaje mriješćenja s ciljem repopulacije vrste.

Kratki video zapis pulskog akvarija možete pogledati na njihovoj Facebook stranici.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na jugu Istre potvrđeno širenje parazita odgovornog za pomor periski

Stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula prošlog su mjeseca otkrili da je toplija temperatura mora u Medulinskom zaljevu potaknula razmnožavanje parazita Haplosporidium pinnae koji uzrokuje masovni pomor periski. Slutnje o širenju smrtonosne zaraze sada su potvrđene analizom uzoraka u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

Uključite se u zaštitu plemenite periske

U Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike prošlog je tjedna održan sastanak na temu ugroženosti strogo zaštićene plemenite periske (Pinna nobilis).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER