Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ proširena na plemenitu perisku

Praćenje zaraze plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, provodi se s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Ovog ljeta akcija se proširuje na plemenitu perisku (Pinna nobilis).

Građani se u sklopu akcije „Jeste li ih vidjeli?“ pozivaju na dojavu lokacija na kojima su opažene plemenite periske, kao i na dostavu fotografija i informacije o prisutnosti uginulih i živih jedinki, a s ciljem praćenja stanja populacije plemenite periske koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru. 

Lokacije periski mogu se poslati na adresu vrste@mzoe.hr ili putem online obrasca za dojavljivanje kojem se može pristupiti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o utvrđenim lokacijama plemenitih periski, dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom te zainteresiranom javnošću.

Plemenita periska (Pinna nobilis) najveći je mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste. Tijekom jeseni 2016. godine na obali Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski. Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. godine. Zaraza se proširila do Istre što potvrđuje činjenicu kako je zaraza zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana.

  • Mrtva jedinka plemenite periske čijim se ostacima tkiva hrane strvinari volci, otok Šipan / Fotografija: Hrvoje Čižmek - Društvo istraživača mora - 20000 milja

Uzročnik masovnog pomora periske nije u potpunosti poznat. Mogući uzročnici masovnog pomora plemenitih periski su Haplosporidium pinnae, parazit iz skupine truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu plemenite periske te bakterija Mycobacterium sp., međutim, još uvijek nije utvrđeno jesu li to glavni i jedini uzročnici koji dovode i do 100 % smrtnosti periski na pojedinim lokalitetima.

Zbog svega navedenog, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike radi na utvrđivanju stanja i progresije zaraze populacija periski u hrvatskom dijelu Jadrana te na pripremi i provedbi mjera očuvanja u suradnji s relevantnim znanstvenim i stručnim institucijama, javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode te pojedinim županijskim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

U aktualnoj situaciji nužno je identificirati lokacije s periskama koje zaraza još nije zahvatila, kao i one u kojima su još uvijek prisutne žive jedinke. Žive jedinke u zoni zaraze predstavljaju potencijalno otporne jedinke, koje bi mogle biti osnova za prirodnu obnovu populacije periski u Jadranskom moru.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

Potvrđena mogućnost širenja zaraze periski u Medulinskom zaljevu

U proljeće se životinjski i biljni svijet počinju buditi ne samo na kopnu, već i u moru. Nažalost, stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula otkrili su da je toplija temperatura mora potaknula razmnožavanje parazita koji uzrokuje masovni pomor periski.

Na jugu Istre potvrđeno širenje parazita odgovornog za pomor periski

Stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula prošlog su mjeseca otkrili da je toplija temperatura mora u Medulinskom zaljevu potaknula razmnožavanje parazita Haplosporidium pinnae koji uzrokuje masovni pomor periski. Slutnje o širenju smrtonosne zaraze sada su potvrđene analizom uzoraka u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER