„Spremni za 55 %”: Parlament podržava veće ambicije EU-a za ponore ugljika do 2030.

Prirodnim ponorima ugljika do povećanja cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. na 57 %

Europski parlament je u srijedu podržao prijedlog Europske komisije za smanjenje emisija stakleničkih plinova i povećanje prirodnih ponora ugljika u sektorima korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva (LULUCF), pomoću kojih bi se cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. povećao na 57 %.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnici su u srijedu usvojili stajalište o prijedlogu zakona za smanjenje emisija stakleničkih plinova i povećanje prirodnih ponora ugljika u sektorima korištenja zemljišta, promjene namjene zemljišta i šumarstva (LULUCF) s 472 glasa za, 124 protiv i 22 suzdržana.

Povećanjem cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. na 57 % neto smanjenje emisija stakleničkih plinova u sektorima korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva do 2030. trebalo bi iznositi najmanje 310 milijuna tona ekvivalenta CO2. Naime, prema Europskom zakonu o klimi cilj od 55 %, , u usporedbi s razinom iz 1990. godine, bio je ograničen na 225 milijuna tona ekvivalenta CO2. Povećanje cilja bi također bilo korisno za poboljšanje biološke raznolikosti i pošumljavanje.

Zastupnici Europskog parlamenta također predlažu uspostavljanje mehanizma za praćenje prirodnih poremećaja (požara, suša, poplava, oluja, uragana i dr.) od 2026. do 2030. za države članice EU-a koje zbog npr. šumskih požara nisu postigle svoje godišnje ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Također, zastupnici su ponovno ustrajali na stajalištu da su prirodni ponori ugljika krhki i nestalni te da se stoga, suprotno prijedlogu Komisije, ne bi trebali udruživati s emisijama iz poljoprivrednog sektora.

„Uloga prirodnih ponora ugljika u klimatskoj politici EU-a sada je važnija nego ikad na našem putu prema klimatskoj neutralnosti. Način na koji koristimo zemljište mora biti klimatski pametan i održiv, a to se odnosi na poljoprivredu, obnovu degradiranog zemljišta i gospodarenje šumama. Današnje stajalište Europskog parlamenta poboljšava prijedlog Europske komisije dosljedno promičući korištenje zemljišta koje je bolje za prirodu i biološku raznolikost.“ – izjavio je izvjestitelj Ville Niinistö (Zeleni/EFA, Finska)

„Današnjim glasanjem potičemo EU i njene države članice da pojačaju i podrže poticaje poljoprivrednicima i vlasnicima šuma da poduzmu mjere za održiva rješenja u poljoprivredi i šumarstvu“, dodao je Niinistö.

Podsjetimo, LULUCF je dio paketa „Spremni za 55 % do 2030.“, ključnog dijela plana EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. u odnosu na razine iz 1990. u skladu s Europskim zakonom o klimi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojena nova Strategija za zaštitu i obnovu šuma EU-a

Vodećom inicijativom Europskog zelenog plana određuju se konkretne aktivnosti za povećanje količine i kvalitete šuma u EU-u, osiguranje njihovog zdravlja, zaštite, obnove i otpornosti s ciljem ublažavanja klimatskih promjena te očuvanja vitalnih usluga ekosustava koje šume pružaju i o kojima ovisi naše društvo.

Izglasan prijedlog EU klimatskog zakona, cilj je smanjenje emisija na 60% do 2030.

Članovi Europskog parlamenta u Odboru za zaštitu okoliša glasali su da EU i sve države članice pojedinačno moraju postati klimatski neutralne do 2050. godine te pozvali na ambiciozniji cilj smanjenja emisija do 2030. godine. U petak 11. rujna Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta usvojio je njihovo izvješće o Europskom klimatskom zakonu sa 46 glasova za, 18 protiv i 17 suzdržanih.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER