Zastupnici podržali cilj nulte stope emisija za automobile i kombije do 2035.

Paket „Spremni za 55 %”

Europski parlament podržava revidirane standarde emisija CO2 za nova osobna i laka gospodarska vozila, što je dio paketa „Spremni za 55 % do 2030. godine”.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnici su u srijedu usvojili stajalište o predloženim pravilima za reviziju standarda emisija CO2 za nova osobna i laka gospodarska vozila s 339 glasova za, 249 protiv i 24 suzdržanih.

Usvojenim tekstom, koji predstavlja stajalište Parlamenta za pregovore s državama članicama EU-a, zastupnici podržavaju prijedlog Komisije za postizanje cestovne mobilnosti s nultim emisijama do 2035. godine. Radi se o cilju smanjenja emisija koje proizvode novi osobni automobili i laka gospodarska vozila za 100 % u odnosu na 2021. godinu, s primjenom na cijelu flotu EU-a. Privremeni ciljevi smanjenja emisija za 2030. godinu bili bi postavljeni na 55 % za automobile i 50 % za kombije.

„Ambiciozna revizija CO2 standarda je ključni element za postizanje naših klimatskih ciljeva. Ovim standardima stvaramo jasnoću za automobilsku industriju te potičemo inovacije i ulaganja za proizvođače automobila. Osim toga, kupovina i vožnja automobila s nultom stopom emisija postat će jeftinija za potrošače. Iznimno mi je drago što je Europski parlament podržao ambicioznu reviziju standarda za 2030. godinu te 100-postotni cilj za 2035. godinu, jer su to ključni preduvjeti za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.“ – izjavio je izvjestitelj Jan Huitema (Renew, Nizozemska).

Zastupnici su sada spremni za početak pregovora s državama članicama EU-a

U okviru paketa „Spremni za 55 %”, Komisija je 14. srpnja 2021. predstavila zakonodavni prijedlog za reviziju standarda učinkovitosti u pogledu smanjenja emisija CO2 za nova osobna i laka gospodarska vozila. Cilj prijedloga je doprinijeti klimatskim ciljevima EU-a za 2030. i 2050. godinu, osigurati koristi građanima širom uporabom vozila s nultom stopom emisija (bolja kvaliteta zraka, ušteda energije i niži troškovi posjedovanja vozila), te poticati inovacije u tehnologijama s nultim stopama emisije.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER