Projekcija filma „Energija smo mi“ i panel rasprava o građanskoj energiji u Hrvatskoj

Možete li zamisliti drugačiji energetski sustav, onaj u kojem je moć nad proizvodnjom čiste, obnovljive energije u rukama građana?

Tranzicijska inicijativa Rijeka poziva na prikazivanje dokumentarca „Energija smo mi“ u utorak 31. svibnja 2022. s početkom u 18:00 sati u RiHub-u (Ul. Ivana Grohovca 1/A).

Film „Energija smo mi“ diljem Europe prati pojedince u suočavaju sa zakonodavnim barijerama i vraćanju proizvodnje energije iz ruku velikih energetskih kompanija u ruke građana. Nakon prikazivanja filma slijedi panel rasprava o građanskoj energiji u Hrvatskoj na kojoj se možete upoznati s potencijalom energetskih zadruga u našoj zemlji. Također, dobit ćete odgovore na pitanja jesu li energetske zadruge odlična prilika samo za ljude s viškom ušteđevine ili su dostupne i ostalim građanima, je li novim zakonom o energetskim zajednicama olakšano ili otežano udruživanje građana te kako funkcioniraju energetske zadruge u Hrvatskoj.

U panel raspravi će sudjelovati sljedeći gosti:

  • Franjo Toić - upravitelj energetske zadruge „Apsyrtides” s Cresa,
  • Ivana Dubravec - osnivačica i predsjednica skupštine energetske zadruge KLIK - Križevački laboratorij inovacija za klimu i
  • Vjeran Piršić - Eko Kvarner, energetska zadruga Krk

Imat ćete priliku upoznati se s primjerima energetskih zadruga od njemačkog Schwarzwalda preko drevne katalonske Girone, sve do urbanih krovova Londona, koje utiru put ka revoluciji obnovljive energije te grade zdravije i financijski stabilnije zajednice, navode u Tranzicijskoj inicijativi Rijeka.

Više informacija potražite na ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Mještani Drenove žele se udružiti i napraviti solarne elektrane na krovovima

„Elektrane mogu biti postavljene na krovovima višestambenih zgrada ili pak na javnim parkiralištima. Tehnologija je u zadnje vrijeme znatno pojeftinila, a jamči sigurnost opskrbe, uz značajno veću otpornost na tržišna kretanja cijene električne energije“, istaknuo je Damir Medved iz Vijeća Mjesnog odbora Drenova u razgovoru za riječki Novi list.

Retox: Kako postati energetski nezavisan?

Predavanje koje će se održati u prostoru riječkog RiHuba u petak 17. siječnja, fokusirat će se na energiju iz obnovljivih izvora, a na njemu će gostovati najutjecajniji hrvatski stručnjaci iz područja energetike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER