Retox: Kako postati energetski nezavisan?

Kako postići energetsku nezavisnost, koja u našem sve kompleksnijem i nestabilnijem svijetu postaje sve ugroženija?

Predavanje koje će se održati u prostoru riječkog RiHuba u petak 17. siječnja, fokusirat će se na energiju iz obnovljivih izvora, a na njemu će gostovati najutjecajniji hrvatski stručnjaci iz područja energetike.

Vjeran Piršić, poznati aktivist iz Udruge Eko Kvarner i direktor tvrtke Otok Krk Energija, će tematski obraditi i praktično objasniti dva osnovna pojma: energetsku efikasnost, odnosno kako da pojedinac i zajednica troše što manje energije te energetsku obnovljivost, odnosno kako da pojedinac i zajednica proizvedu što više energije iz obnovljivih izvora.

Pridružit će mu se i Ljubomir Mišćević, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i naš najveći stručnjak za održivu i ekološku arhitekturu, sustave energetske obnove i implementacije u gradnji visokotehnološke arhitekture, te Ljubomir Majdandžić, utemeljitelj Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (Croatian Professional Society for Solar Energy) i prvi koji je u Hrvatskoj napravio skoro energetski neovisnu kuću i priključio je na elektroenergetski sustav Hrvatske.

Predavanje će biti interaktivno i ilustrirano s brojnim korisnim primjerima i savjetima, a nakon njega slijedi otvorena rasprava.

Ulaz je slobodan, a više informacija potražite na sljedećoj poveznici.

 

Retox predstavlja razgovorni format koji obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanstvu se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Noć ideja“ u Rijeci

Pridružite se raspravi o urbanoj bioraznolikosti i promatranju ptica uživo ili pratite događanje online! Bioraznolikost i očuvanje prirode rijetko su u našim mislima povezani s gradovima. No, neke biljne i životinjske vrste uspijevaju živjeti u urbanim područjima, a širenje tih oblika života znatno doprinosi boljoj kvaliteti zraka i vode i regulaciji temperature u našim gradovima.

Retox: Održivi dizajn lučkih gradova

U svijetu koji se konstantno mijenja, uključujući poslovne modele, klimu te potrebe građana, razvitak gradova u skladu s novim okolnostima postaje imperativ.

Održivost i empatija

Što je održivi razvoj grada? Kako lokalna opskrba energijom, hranom, vodom, lokalni obnovljivi izvori energije, elektrificirani promet, internetski povezana trošila, potrošači koji su ujedno i proizvođači te ozelenjavanje grada pridonose ekonomskom prosperitetu gradova poput Rijeke, a istovremeno štite okoliš i poboljšavaju kvalitetu života? Je li za taj zaokret potrebna samo tehnologija i konsenzus javnosti da se istraživanja financiraju ili u tom procesu važan sastojak čini empatija?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER