Deset stvari za koje niste znali da ih možete reciklirati

Sretan vam prvi Svjetski dan recikliranja / Global Recycling Day

Zaštita okoliša postaje neizbježna tema i prioritet u svim područjima života i djelovanja, kako nacionalnih vlada i međunarodnih organizacija, tako i svakog ekološki osviještenog pojedinca na Zemlji. Potaknuti sve očitijim djelovanjem klimatskih promjena, većina nas pita se možemo li učiniti nešto više za zaštitu okoliša, no mnogi ne znaju gdje i kako započeti svoju vlastitu misiju spašavanja planeta.

Dokumentarnu seriju prirodoslovca i pripovjedača Sir Davida Attenborougha „Plavi planet II“ prošle su godine pratili milijuni gledatelja širom svijeta. Velika zasluga ovog dokumentarca je što je mnoge gledatelje natjerao na ozbiljno razmišljanje o golemim razmjerima onečišćenja svjetskih oceana, ali i o tome što svatko od nas može učiniti za očuvanje okoliša.

Zaštita okoliša postaje neizbježna tema i prioritet u svim područjima života i djelovanja, kako nacionalnih vlada i međunarodnih organizacija, tako i svakog ekološki osviještenog pojedinca na Zemlji. Potaknuti sve očitijim djelovanjem klimatskih promjena, većina nas pita se možemo li učiniti nešto više za zaštitu okoliša, no mnogi ne znaju gdje i kako započeti svoju vlastitu misiju spašavanja planeta.

Otpad koji svi mi bezbrižno svakog dana proizvodimo u kućanstavu, uredu ili na ulici, najodgovorniji je za golemu štetu koju nanosimo našem planetu. Poznato je da gradovi i općine imaju zakonsku obvezu građanima omogućiti odvojeno prikupljanje otpada čime se stvaraju preduvjeti da reciklabilni materijali koji su prije završavali na odlagalištima uđu u novi proizvodni ciklus. Time se utječe na sprječavanje nastanka novog otpada i ponovnu upotrebu recikliranjem i obradom materijala.

Zašto onda ne bismo započeli od vlastitog kućanstva i spremnika za otpad te tako napravili nešto više za čišći okoliš?

Foto: Hydrophil

1. Četkice za zube – jedan od najčešće korištenih predmeta u svakom kućanstvu može biti recikliran! Stomatolozi nam preporučuju njihovu zamjenu svaka tri do četiri mjeseca, pa neka sljedeća četkica koju ćete kupiti bude od održivih materijala. Kupnjom drvene četkice s drškom od 100-postotno biorazgradivog bambusa i najlonskim vlaknima koja ne sadrže opasni Bisphenol A (BPA), smanjit ćete učinak štetnih tvari na vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji, a lijepim dizajnom uljepšat će i vašu kupaonicu. Ukoliko i dalje želite koristiti plastične zubne četkice, zapamtite da i ta plastična drška može imati drugu namjenu ako je odložite u odgovarajući spremnik za otpad.

2. Kemijske olovke i upaljači – kada ih trebate nikada vam nisu pri ruci, ali odjednom imate toliko starih i potrošenih kemijskih olovka i praznih upaljača? Postoji toliko načina na koje se i starim kemijskim olovkama, posebno njihovim plastičnim dijelovima, može dati nova namjena, a upaljači se mogu ponovno napuniti plinom. Naravno to nije moguće s jednokratnim upaljačima, pa ih stoga nikada više nemojte kupiti. A ako ste pušač, mogli biste i prestati pušiti!

Foto: Wikimedia Commons

3. Mobilni telefoni – mobiteli već spadaju u opasan otpad i ne smijete ih bacati zajedno s ostalim komunalnim otpadom. Ako niste znali, postoje ovlaštene tvrtke koje sakupljaju i otkupljuju nove, polovne, ispravne i neispravne mobitele, tablete, monitore i ostali elektronički otpad uz trenutačnu isplatu. Dobivenim novcem nećete moći kupiti novi mobitel, ali ćete ipak nešto zaraditi umjesto da ih trpate u ladice. Uvijek možete i nekoga usrećiti tako što ćete svoj stari mobitel pokloniti nekome tko ga sebi ne može priuštiti. Ipak budite oprezni sa sadržajem vašeg starog pametnog telefona kako eventualno ne biste postali slavni protiv svoje volje.

Foto: City Tile

4. Tepisi – ako planirate preuređivati stan, ne morate baciti taj stari tepih. Umjesto toga, možete dati oglas i pronaći za njega novi dom. Pritom ćete se dobro osjećati jer ćete učiniti dobro djelo i sačuvati okoliš. Ukoliko ga ne uspijete udomiti, ne zaboravite da se i tepisi recikliraju.

Foto: iDealFurniture

5. Stari namještaj – ponekad niste ni svjesni kakvu vrijednost bacate ili držite u spremištu. Uz malo snalažljivosti, kreativnosti i slobodnog vremena starom komadu namještaja možete dati novi izgled, boju ili namjenu i na taj način oplemeniti interijer vašeg doma. Potrudite se, možda otkrijete i svoj talent za dizajniranje namještaja.

Foto: Jgade Dreamstime

6. Opušci – želite li da novac koji ste propuhali s dimom cigareta ipak bude dobro investiran? Opušci se mogu upotrijebiti za izradu industrijskih artikala, a ostaci duhana se mogu kompostirati. Kao što već zasigurno znate, pušenje je štetno za zdravlje, ali vjerovali ili ne, može biti korisno u cestogradnji!

Foto: cosmeticsdesign-europe.com

7. Kozmetička ambalaža – provjerite svoje omiljene robne marke kako biste vidjeli je li njihova ambalaža izrađena od recikliranih materijala. Ukoliko nije, još je veća vjerojatnost da u svoj organizam unosite sastojke kojima tamo zaista nije mjesto. Vjerujte nam na riječ, vaša ljepota će još više doći do izražaja korištenjem kozmetičkih proizvoda čija ambalaža čuva ljepotu vašeg i našeg okoliša!

Foto: Baked Goods - WordPress.com

8. Vinski pluteni čepovi – ima li nešto ljepše od zvuka otvaranja butelje te (umjerenog) uživanja u bogatstvu okusa vina? Ritual posluživanja vina uz sve češće korištenje navojnih čepova možda više nikada neće biti isti, no pluto nikada nije bilo više na cijeni nego danas. Kao materijal, vrlo je lagan, izdržljiv, vodootporan i u potpunosti reciklabilan. U novije doba dizajneri ga sve više koriste za oblikovanje namještaja, svjetiljki, ukrasnih predmeta, ali i modnih dodatka. Osim toga, plutene čepove možete unovčiti i na eBayu. Prihvaćaju se pak samo vinski, ne i oni od pjenušca.

Foto: Antonija Gospić

9. Stara odjeća – svi znamo onu staru poslovicu koja kaže: „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari“, no jednog ćete se dana ipak zasititi i tih „skupih“ stvari. Staru odjeću možete donirati, ali ako je već želite zadržati i dati joj novu namjenu, svakako je ne morate samo koristiti kao krpe za brisanje prašine ili pranje podova, zimsku zaštitu cvijeća i sl. Prepravkama i recikliranjem odjeće ipak možete dobiti novi komad ili modni dodatak koji ćete koristiti kraće vrijeme ili više godina. Recikliranje odjeće je cool, a ukoliko ste dovoljno kreativni možete postati i slavni!

Foto: Bio-bean

10. Talog kave – zasigurno ste čitali kako je umjereno ispijanje kave dobro i korisno za vaše zdravlje, ali što je s talogom? Pa ni on nije za baciti, a ne mora isključivo završiti u kompostu zajedno s ostalim biootpadom, već se može i učinkovitije iskoristiti. Postoji čitav niz zanimljivih primjera gdje se reciklirani talog kave koristi kao cestovni materijal ili kao dodatak vlaknima za izradu toplije odjeće. No ono što sigurno niste znali je da u Londonu postoji „Bio-bean“ - prva tvornica za reciklažu kave na svijetu i već nekoliko godina prikupljanjem taloga kave iz kafića i restorana od njih izrađuje ekološke brikete za grijanje. Osim briketa, tvrtka „Bio-bean“ je od taloga kave počela proizvoditi i biodizel, ali to je već jedna sasvim druga priča.

Nakon ovih deset primjera o kojima možda nikada niste razmišljali, želimo vam sretan prvi Svjetski dan recikliranja!

Ukoliko još niste, potpišite peticiju Save The Planet - Support Recycling kojom se od Ujedinjenih naroda traži službeno priznanje Svjetskog dana recikliranja, kao i provođenje konkretnih aktivnosti za spas planeta.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Svijet se sprema za prvo veliko pospremanje 18. ožujka

Dana 18. ožujka 2018. obilježit će se prvi Svjetski dan recikliranja koji ima za cilj osigurati budućnost planeta očuvanjem njegovih šest primarnih prirodnih resursa i promicanjem snage novog „sedmog resursa“ – robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i recikliramo.

Od plastičnih boca do outdoor opreme

Bez recikliranja, sav naš otpad pridonijet će ubrzanom porastu količina otpada koji velikim dijelom završi u okolišu. Recikliranje vodi ka sveukupnom smanjenju emisija CO2 i istovremeno štiti vrijedne prirodne resurse, a što sve može nastati recikliranjem otpada, posebice plastičnih boca, dokazuju nam sljedeći proizvodi.

Svjetski dan recikliranja 2019. - Recikliranje za budućnost

Drugi Svjetski dan recikliranja će se nakon uspješnog pokretanja 2018. godine održati pod sloganom „Recikliranje za budućnost“. Ovogodišnji Svjetski dan recikliranja usredotočit će se na snagu mladih, obrazovanje i inovacije u osiguravanju svjetlije budućnosti našeg planeta. Ljudi širom svijeta pozivaju se da 18. ožujka 2019. godine pruže svoju punu podršku recikliranju i rješavanju problema zbrinjavanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER