Od plastičnih boca do outdoor opreme

18-3-18: Ususret Svjetskom danu recikliranja

Bez recikliranja, sav naš otpad pridonijet će ubrzanom porastu količina otpada koji velikim dijelom završi u okolišu. Recikliranje vodi ka sveukupnom smanjenju emisija CO2 i istovremeno štiti vrijedne prirodne resurse, a što sve može nastati recikliranjem otpada, posebice plastičnih boca, dokazuju nam sljedeći proizvodi.

Outdoor proizvodi pri čijoj se proizvodnji na odgovoran način koristi reciklirani plastični otpad:

Tvrtka NORTON POINT sakuplja plastični otpad na obalama Haitija, a zatim ih prerađuje u pelete od kojih izrađuje okvire za sunčane naočale Tide Sunglasses. U pravilu se po jednom prodanom okviru reciklira pola kilograma plastike, a da se na recikliranju može i dobro zaraditi potvrđuje i cijena ovih okvira naočala od 89 američkih dolara (nortonpoint.com).

Earth Bag Lite torba tvrtke HAMILTON PERKINS je jednostavna duffel torba proizvedena od 17,5 plastičnih bočica i obložena vinilnom tkaninom dobivenom recikliranjem plakata. Proizvodi se u šest boja, ima vanjski džep, a cijena joj iznosi 95 američkih dolara (hamiltonperkins.com).

Ekološka jakna OutDry tvrtke COLUMBIA je prva vodootporna, prozračna kišna odjeća proizvedena bez dodanih perfluorokemikalija (PFC). Svaka se proizvodi od 100-postotnog recikliranog poliestera dobivenog preradom 21 plastične boce. Cijena: 199 dolara (columbia.com).

ADIDAS u suradnji s Parley for the Oceans koristi plastični otpad sakupljen na plažama za izradu materijala koji se koristi za proizvodnju Ultra Boost tenisica. Svaki par sadrži prosječno 11 plastičnih bočica. Cijena: 200 dolara (adidas.com).

Muške košulje kratkih rukava Hookline tvrtke TOAD&CO izrađene su od recikliranog pamuka i plastičnih boca. Vrlo mekane i prozračne, s pojačanim ramenima za nošenje ruksaka, idealne su za planinarenje i boravak u prirodi. Cijena: 65 dolara (toadandco.com).

 

Prije nego što započnete s online kupovinom, podsjećamo vas da potpišete peticiju Save The Planet - Support Recycling i obilježavanjem prvog Svjetskog dana recikliranja, 18. ožujka, podržite važnost recikliranja u našem svakodnevnom životu. Vrijeme je da i vi nešto učinite za planet!

Izvor: SIERRA Magazine / Ecowatch

  • R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Svijet se sprema za prvo veliko pospremanje 18. ožujka

Dana 18. ožujka 2018. obilježit će se prvi Svjetski dan recikliranja koji ima za cilj osigurati budućnost planeta očuvanjem njegovih šest primarnih prirodnih resursa i promicanjem snage novog „sedmog resursa“ – robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i recikliramo.

Deset stvari za koje niste znali da ih možete reciklirati

Zaštita okoliša postaje neizbježna tema i prioritet u svim područjima života i djelovanja, kako nacionalnih vlada i međunarodnih organizacija, tako i svakog ekološki osviještenog pojedinca na Zemlji. Potaknuti sve očitijim djelovanjem klimatskih promjena, većina nas pita se možemo li učiniti nešto više za zaštitu okoliša, no mnogi ne znaju gdje i kako započeti svoju vlastitu misiju spašavanja planeta.

Svjetski dan recikliranja 2019. - Recikliranje za budućnost

Drugi Svjetski dan recikliranja će se nakon uspješnog pokretanja 2018. godine održati pod sloganom „Recikliranje za budućnost“. Ovogodišnji Svjetski dan recikliranja usredotočit će se na snagu mladih, obrazovanje i inovacije u osiguravanju svjetlije budućnosti našeg planeta. Ljudi širom svijeta pozivaju se da 18. ožujka 2019. godine pruže svoju punu podršku recikliranju i rješavanju problema zbrinjavanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER