Francuska udruga za zaštitu potrošača pokrenula aplikaciju za praćenje sastava kozmetičkih proizvoda

Korištenjem aplikacije QuelCosmetic (u Francuskoj) možete izbjeći kupovinu kozmetičkih proizvoda sa sastojcima opasnim za ljudsko zdravlje

Fenoksietanol, etilheksil metoksicinamat, ... toliko teških i mnogima nepoznatih naziva zbog kojih se s pravom pitamo što to sve sadrže kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo, a bez potpune informacije koliko su opasni za naše zdravlje. Suočena s tim nedostatkom informacija, francuska udruga za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir jučer je pokrenula besplatnu mobilnu aplikaciju QuelCosmetic.

Francuska nezavisna udruga za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir testira tisuće proizvoda te obavještava, savjetuje i zastupa prava potrošača. Udruga kakva bi i nama u Hrvatskoj svakako dobro došla, jer za razliku od naših, francuski se potrošači od jučer zaista mogu detaljno upoznati sa štetnošću pojedinih kozmetičkih proizvoda, odnosnosno njihovih sastojaka.

Princip rada ove mobilne aplikacije je vrlo jednostavan: potrebno je samo skenirati crtični kôd ili barkôd određenog kozmetičkog proizvoda s vašim pametnim telefonom. Ako proizvod sadrži jednu od otrovnih tvari koje je identificirala udruga UFC-Que Choisir, aplikacija će vam prikazati tri simbola i otkriti stupanj mogućeg rizika za vaše zdravlje. Aplikacija pritom daje zasebne podatke za tri kategorije populacije – za trudnice i djecu koji su najranjiviji i najosjetljiviji te za odrasle osobe.

Zelena boja simbola označava proizvode čijom upotrebom dosad nisu identificirani mogući rizici za ljudsko zdravlje, dok su crvenom bojom označeni opasni proizvodi. Uz simbole se proizvodi dodatno označavaju i slovima od A do D jer se pri izradi aplikacije mislilo i na daltoniste. Možete li zamisliti takav stupanj brige za potrošače u Hrvatskoj?

U slučaju da se za odabrani proizvod prikazuje simbol u crvenoj boji (uz slovo D), aplikacija vam daje popis sličnih, preporučljivih kozmetičkih proizvoda.

Također, ova udruga obavještava potrošače da je popis toksičnih sastojaka promjenjiv te da progresivno raste usporedo s novim znanstvenim istraživanjima. Aplikacija stoga ima mogućnost proširenja svoje baze podataka, a korisnici u bazu čak mogu dodavati proizvode koji nisu izlistani.

Dok slična aplikacija ne stigne u Hrvatsku, savjetujemo vam da pažljivo proučite deklaraciju otisnutu na svakom proizvodu, ma koliko sitna slova bila.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Aplikacijom Replace Plastic protiv plastičnog otpada

Udruga „Obala protiv plastike“ razvila je aplikaciju koja potrošačima omogućuje komunikaciju s proizvođačima i slanje primjedbi na njihovo nepotrebno i pretjerano korištenje plastičnih materijala za izradu ambalaže, kao i samih proizvoda – posebice onih kozmetičkih.

Tragovi opasnih kemikalija u jednokratnim dječjim pelenama

Uz zabrinutost oko načina pravilnog zbrinjavanja jednokratnih pelena za bebe, novo istraživanje francuskih znanstvenika potaknulo je na razmišljanje i o samom sastavu pelena i njihovom dugotrajnom utjecaju na zdravlje djece. Naime, nekoliko opasnih kemijskih tvari pronađeno je u pelenama različitih svjetski poznatih proizvođača. Jesu li djeca zaštićena od svakog rizika?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER