Tragovi opasnih kemikalija u jednokratnim dječjim pelenama

Novo francusko izvješće ukazuje na male količine glifosata i parfema u jednokratnim dječjim pelenama

Uz zabrinutost oko načina pravilnog zbrinjavanja jednokratnih pelena za bebe, novo istraživanje francuskih znanstvenika potaknulo je na razmišljanje i o samom sastavu pelena i njihovom dugotrajnom utjecaju na zdravlje djece. Naime, nekoliko opasnih kemijskih tvari pronađeno je u pelenama različitih svjetski poznatih proizvođača. Jesu li djeca zaštićena od svakog rizika?

Nove nepoželjne komponente dječjih pelena

U prvom dosad provedenom istraživanju ove vrste, francuski stručnjaci otkrili su da jednokratne dječje pelene sadrže male količine kemikalija koje su štetne za ljudsko zdravlje. Nakon testiranja 23 pelene različitih proizvođača koje su u Francuskoj bile u prodaji u razdoblju od 2016. do 2018. godine, istraživači su pronašli 60 opasnih kemikalija, uključujući glifosat, koji je glavna komponenta spornog herbicida Roundupa i drugih. Francusko ministarstvo zdravstva je stoga proizvođačima pelena dalo dva tjedna za sastavljanje „plana djelovanja“ za uklanjanje štetnih tvari.

U izvješću objavljenom prošli tjedan nisu navedena imena proizvođača čije su pelene ispitane. Međutim, bitno je istaknuti da su istraživači pronašli toksične tvari u pelenama koje se na tržištu označavaju kao „ekološke“.

Jednokratne pelene za bebe: Upozorenje na otrovne kemikalije / Foto: santenews-dz.com

Iz Ansesa, francuske nacionalne agencije za sigurnost hrane, okoliša i rada (fr. Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), navode da su neke od pronađenih štetnih kemikalija, poput parfema, dodane namjerno. Neke od njih također mogu migrirati kroz urin i tako uči u dugotrajni kontakt s bebinom kožom.

U izvješću o sigurnosti pelena za bebe, istraživači navode da su neke od tvari pronađene u pelenama zabranjene u EU već više od pet godina, dok se druge obično nalaze u dimu cigarete ili ispušnim plinovima dizelskih motora.

Postoji li rizik za djecu?

Agnès Buzyn, francuska ministrica za socijalna pitanja i zdravstvo (fr. Ministère des Affaires sociales et de la Santé), rekla je da ne postoji neposredni rizik za zdravlje djeteta te da bi roditelji trebali i dalje koristiti jednokratne pelene, kao što su to činili desetljećima do sada. Priznala je da bi mogli postojati određeni dugoročni rizici, ali je i istaknula da ministarstvo kao državno tijelo svakako želi zaštiti djecu, bez njihovog izlaganja bilo kakvim opasnostima.

Dva velika i svjetski poznata proizvođača dječjih pelena – Pampers i Joone, već su reagirali na navedeno izvješće. Iako iz Pampersa navode da su njihove pelene uvijek bile sigurne, potvrđeno je kako će uzeti u obzir preporuke iz izvješća. Nadalje, predsjednik tvrtke Joone Carole Juge-Llewellyn je izjavio kako je izvješće „alarmantno“ te da je njihova tvrtka otvorena u pogledu toksikološke analize svojih proizvoda.

U izvješću se navodi kako ono ne može dokazati učinke na zdravlje povezane s nošenjem jednokratnih pelena, ali i dalje preporučuje uklanjanje ili smanjenje ikakvih opasnih kemikalija u proizvodima ove vrste.

Naravno, ukoliko roditelji u potpunosti žele izbjeći kemikalije, kao i smanjiti stvaranje otpada, barem kada je riječ o dječjim pelenama, uvijek se mogu odlučiti za korištenje perivih pelena od tkanine, koje je sada lakše koristiti nego ikada prije.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Francuska udruga za zaštitu potrošača pokrenula aplikaciju za praćenje sastava kozmetičkih proizvoda

Fenoksietanol, etilheksil metoksicinamat, ... toliko teških i mnogima nepoznatih naziva zbog kojih se s pravom pitamo što to sve sadrže kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo, a bez potpune informacije koliko su opasni za naše zdravlje. Suočena s tim nedostatkom informacija, francuska udruga za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir jučer je pokrenula besplatnu mobilnu aplikaciju QuelCosmetic.

Aplikacijom Replace Plastic protiv plastičnog otpada

Udruga „Obala protiv plastike“ razvila je aplikaciju koja potrošačima omogućuje komunikaciju s proizvođačima i slanje primjedbi na njihovo nepotrebno i pretjerano korištenje plastičnih materijala za izradu ambalaže, kao i samih proizvoda – posebice onih kozmetičkih.

Predstavljanje mobilne aplikacije „Scan4Chem“

Zelena akcija organizira predstavljanje hrvatske verzije mobilne aplikacije „Scan4Chem“ koje će se održati 6. prosinca u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 10 sati.Zelena akcija organizira predstavljanje hrvatske verzije mobilne aplikacije „Scan4Chem“ koje će se održati 6. prosinca u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 10 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER