Aplikacijom Replace Plastic protiv plastičnog otpada

Zadnju riječ bi ipak trebali imati potrošači

Udruga „Obala protiv plastike“ razvila je aplikaciju koja potrošačima omogućuje komunikaciju s proizvođačima i slanje primjedbi na njihovo nepotrebno i pretjerano korištenje plastičnih materijala za izradu ambalaže, kao i samih proizvoda – posebice onih kozmetičkih.

Loše navike potrošača potiču neodgovorno ponašanje proizvođača i trgovaca

Naša mora i oceani preplavljeni su plastičnim otpadom, a sitne čestice mikroplastike mogu se pronaći u najudaljenijim dijelovima svijeta. Nedavna studija otkrila je uznemirujući podatak da se plastični otpad može pronaći čak i u arktičkom ledu - znanstvenici su u jednoj litri vode pronašli 12.000 čestica mikroplastike! Plastični otpad posvuda se pronalazi, a hranidbenim lancem dospijeva i do nas ljudi. Ukoliko nas patnja morskih ptica i ostalih morskih životinja ne može natjerati na smanjenje korištenja plastičnih proizvoda i savjesno zbrinjavanje otpada, onda bi nas ovaj globalni problem trebao osvijestiti zbog našeg vlastitog zdravlja.

Problem je svima poznat, no iako su se već mnogi svjetski proizvođači obvezali na prestanak korištenja plastičnih materijala i najavili postupno uvođenje pakiranja prehrambenih proizvoda od isključivo recikliranih, biorazgradivih i kompostabilnih materijala, plastika će još dugo biti svugdje oko nas.

Pojedinačno pakirani kolači i keksi, vakuumirane banane, kokos u „zaštitnom“ celofanu, oguljene naranče u plastičnom pakiranju i ostalo voće i povrće u plastičnim folijama ili tvrdim plastičnim pakiranjima, koja se odmah nakon jednokratne upotrebe odlažu u kantu za smeće – sve je to obijesno i neodgovorno ponašanje proizvođača i trgovaca, ali i loše navike nas potrošača kojih se trebamo odmah riješiti. Problem ne predstavljaju samo pakiranja hrane: sitne čestice plastike koje sadrže mnogi proizvodi za održavanje osobne higijene i deterdženti također predstavljaju jedan od uzroka sveprisutnog onečišćenja plastikom.

BUND Friends of the Earth / Prijatelji Zemlje je jedna od najvećih njemačkih udruga za zaštitu okoliša i redovito ažurira svoj vodič za kupce koji nudi informacije o tome koji kozmetički proizvodi sadrže čestice mikroplastike te druge štetne sastojke. Vodič se može preuzeti na sljedećoj poveznici, a mnogi navedeni proizvodi prodaju se i u našim trgovinama. Vjerojatno ih i vi koristite!

Prijava neželjenog pakiranja putem aplikacije

Mnogi proizvođači tvrde kako potrošači žele ovu vrstu ambalaže. Međutim, njemačka udruga Küste-gegen-Plastik (Obala protiv plastike) razvila je prije godinu dana aplikaciju koja potvrđuje da to ipak nije istina. Nakon preuzimanja aplikacije Replace Plastic App, korisnicima je na raspolaganju skener koji omogućuje skeniranje crtičnog koda proizvoda. Nakon što 20 osoba prijavi određen proizvod koji sadrži čestice mikroplastike i druge za okoliš i zdravlje ljudi štetne sastojke, proizvođač dobiva automatsku poruku u ime udruge sa zahtjevom za preispitivanje pakiranja. Nezadovoljstvo nepotrebnim i pretjeranim korištenjem plastičnih materijala proizvođaču se tako može izraziti neposredno u trgovini.

Inicijatorica pokretanja ove aplikacije, Jennifer Timrott iz udruge „Obala protiv plastike“, smatra kako se na ovaj način može djelovati na podizanje ekološke svijesti i društveno odgovorno ponašanje proizvođača. No, prije svega proizvođačima se korištenjem ove aplikacije jasno stavlja na znanje da mnogi potrošači žele ekološki prihvatljivija ili tradicionalna pakiranja kao što su staklo, papir, karton i metal. Naravno, kako bi se postigao odgovarajući pritisak na proizvođače, potreban je angažman što većeg broja potrošača i marljivo skeniranje proizvoda.

Dosad je ovom aplikacijom neodgovornim proizvođačima preneseno oko 20.000 poruka. Aplikacija Replace Plastic dostupna je bez naplate za iOS i Android platforme, a ukoliko želite pomoći djelovanje udruge za jednogodišnje članstvo im na račun možete uplatiti 12 eura.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Večeras prvi brački ZERO WASTE koncert

Prvi brački ZERO WASTE koncert i 1. okupljanje mladih bračkih bendova održat će se večeras u 20.30 sati na Vlačici u Supetru u organizaciji kluba Mladi ZaNaS

Francuska udruga za zaštitu potrošača pokrenula aplikaciju za praćenje sastava kozmetičkih proizvoda

Fenoksietanol, etilheksil metoksicinamat, ... toliko teških i mnogima nepoznatih naziva zbog kojih se s pravom pitamo što to sve sadrže kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo, a bez potpune informacije koliko su opasni za naše zdravlje. Suočena s tim nedostatkom informacija, francuska udruga za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir jučer je pokrenula besplatnu mobilnu aplikaciju QuelCosmetic.

Tragovi opasnih kemikalija u jednokratnim dječjim pelenama

Uz zabrinutost oko načina pravilnog zbrinjavanja jednokratnih pelena za bebe, novo istraživanje francuskih znanstvenika potaknulo je na razmišljanje i o samom sastavu pelena i njihovom dugotrajnom utjecaju na zdravlje djece. Naime, nekoliko opasnih kemijskih tvari pronađeno je u pelenama različitih svjetski poznatih proizvođača. Jesu li djeca zaštićena od svakog rizika?

Od trgovačkih lanaca traži se smanjenje upotrebe beskorisne plastike

Ogromna količina jednokratne plastične ambalaže koristi se za pakiranje voća i povrća; čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom! To je beskorisna plastika koja se bacanjem gomila u našim oceanima i prijeti morskom životinjskom i biljnom svijetu, ali i ljudskom zdravlju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER