Svaki četvrti proizvod namijenjen sportu i rekreaciji sadrži toksine!

U sportskoj opremi pronađene štetne tvari

Testiranje proizvoda namijenjenih sportu i rekreaciji širom EU, provedeno u sklopu projekta AskREACH, pokazalo je da oni nerijetko sadrže problematične kemikalije, priopćila je Zelena akcija.

Testiranjem su bili obuhvaćeni proizvodi kao što su lopte za pilates, prostirke za jogu, utezi, užad za preskakanje, pomagala za plivanje, boce za vodu, tenisice i brojni drugi predmeti koji su kupljeni u 13 zemalja EU, a među kojima je i Hrvatska. U ovlaštenom i neovisnom laboratoriju ukupno su testirana 82 uzorka, a ispitivana je prisutnost takozvanih posebno zabrinjavajućih tvari (PZT), poput plastifikatora, usporivača gorenja, teških metala i alkil fenola. Ciljano su kupljeni proizvodi od mekane plastike različitih robnih marki i u različitim trgovinama.

PZT-i su pronađeni u 24 posto uzoraka, a 11 posto uzoraka sadržavalo je PZT-e u masenom udjelu većem od 0,1 posto. Udio PZT-a u proizvodu veći od 0,1 posto obvezuje proizvođače da informiraju potrošače o njihovoj prisutnosti u tim proizvodima, u skladu s uredbom EU-a o kemikalijama poznatoj pod nazivom REACH.

Za svaki proizvod koji je kupljen i poslan na testiranje, trgovcima je poslan upit o sadržaju PZT-a. Većina trgovaca nije odgovorila u zakonskom roku od 45 dana pa ih je trebalo podsjećati da su dužni odgovoriti. U konačnici, nešto manje od polovice trgovaca pružilo je informacije o PZT-ima u proizvodima. Nijedan od trgovaca kod kojeg su kupljeni proizvodi koji sadrže PZT-e u koncentraciji većoj od 0,1 posto nije ispunio svoju zakonsku obavezu pružanja informacija o tim problematičnim kemikalijama na zahtjev. Štoviše, neki su tvrdili da njihovi proizvodi ne sadrže PZT-e, iako su testiranja potvrdila da su oni prisutni u koncentraciji većoj od 0,1 posto.

Rezultati ispitivanja navode na zaključak da je teško implementirati EU strategiju koja računa na dobrovoljnu zamjenu PZT-a u proizvodima od strane proizvođača. Tvari kao što su reprotoksični plastifikatori, perzistentni parafini ili kancerogeni usporivači gorenja i dalje se nalaze u proizvodima. Komunikacija s tvrtkama u vezi sa sastavom njihovih proizvoda komplicirana je, a ni sami trgovci često ne znaju sastav svojih proizvoda.

Čini se da je implementacija Uredbe REACH u više pogleda manjakava. Zbog toga bi i trgovci i izvršna tijela (primjerice inspekcije) trebali poduzeti energičnije mjere kako bi se ostvario dugo očekivani cilj zamjene posebno zabrinjavajućih tvari drugim tvarima u proizvodima široke potrošnje. Za početak, dionici u dobavnom lancu moraju moći dobiti informacije o sastavu PZT u proizvodima.

Ispitivanja su provedena u sklopu EU projekta LIFE AskREACH, u kojem je Zelena akcija partner, a provodi se u 13 zemalja EU-a kako bi pružio podršku i potrošačima i tvrtkama te kako bi se povećala svijest o pravu na dobivanje informacija o štetnim tvarima u proizvodima svakodnevne potrošnje. U tu je svrhu kreirana i mobilna aplikacija „Scan4Chem” pomoću koje potrošači mogu skenirati crtične kodove proizvoda kako bi od proizvođača ili prodavača dobili informacije o štetnim tvarima. S aplikacijom je povezana baza podataka u koju tvrtke mogu učitati svoje proizvode kako bi brže i jednostavnije odgovarale na upite. Cijeli izvještaj o provedenom testiranju na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje mobilne aplikacije „Scan4Chem“

Zelena akcija organizira predstavljanje hrvatske verzije mobilne aplikacije „Scan4Chem“ koje će se održati 6. prosinca u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 10 sati.Zelena akcija organizira predstavljanje hrvatske verzije mobilne aplikacije „Scan4Chem“ koje će se održati 6. prosinca u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 10 sati.

Francuska udruga za zaštitu potrošača pokrenula aplikaciju za praćenje sastava kozmetičkih proizvoda

Fenoksietanol, etilheksil metoksicinamat, ... toliko teških i mnogima nepoznatih naziva zbog kojih se s pravom pitamo što to sve sadrže kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo, a bez potpune informacije koliko su opasni za naše zdravlje. Suočena s tim nedostatkom informacija, francuska udruga za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir jučer je pokrenula besplatnu mobilnu aplikaciju QuelCosmetic.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER