Predstavljanje mobilne aplikacije „Scan4Chem“

Mobilna aplikacija za traženje informacija o štetnim kemikalijama u proizvodima

Zelena akcija organizira predstavljanje hrvatske verzije mobilne aplikacije „Scan4Chem“ koje će se održati 6. prosinca u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) s početkom u 10 sati.

Prema važećim zakonima EU-a, potrošači imaju pravo na informaciju o štetnim kemikalijama u proizvodima. Ne samo za one proizvode na kojima mora biti istaknuta deklaracija, poput hrane ili kozmetike, već i za odjeću i obuću, igračke, namještaj, elektronske uređaje, itd.

Sveobuhvatna uredba Europske unije o kemikalijama, poznata pod nazivom „REACH“, stupila je na snagu još 2007. godine. Njome je, između ostalog, utvrđeno pravo potrošača na informaciju o određenim štetnim kemikalijama u proizvodima. Kako bi olakšali pristup informacijama, međunarodni konzorcij sastavljen od 20 udruga i državnih agencija iz 11 zemalja EU, pokrenuo je projekt „Life AskREACH“ u sklopu kojeg je razvijena aplikacija za mobilne uređaje. Uz pomoć ove aplikacije moguće je na jednostavan način, skeniranjem bar kodova proizvoda, postavljati upite o tome sadrže li proizvodi kemikalije koje su klasificirane kao posebno zabrinjavajuće tvari.

Aplikaciju „Scan4Chem“ i projekt u sklopu kojeg je razvijena predstavit će Eugen Vuković iz Zelene akcije, koordinator projekta „Life AskREACH“ za Hrvatsku.

Ova korisna i važna aplikacija se odsad može besplatno preuzeti i na hrvatskom jeziku, a prilagođena je za iPhone i Android uređaje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Francuska udruga za zaštitu potrošača pokrenula aplikaciju za praćenje sastava kozmetičkih proizvoda

Fenoksietanol, etilheksil metoksicinamat, ... toliko teških i mnogima nepoznatih naziva zbog kojih se s pravom pitamo što to sve sadrže kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo, a bez potpune informacije koliko su opasni za naše zdravlje. Suočena s tim nedostatkom informacija, francuska udruga za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir jučer je pokrenula besplatnu mobilnu aplikaciju QuelCosmetic.

Aplikacijom Replace Plastic protiv plastičnog otpada

Udruga „Obala protiv plastike“ razvila je aplikaciju koja potrošačima omogućuje komunikaciju s proizvođačima i slanje primjedbi na njihovo nepotrebno i pretjerano korištenje plastičnih materijala za izradu ambalaže, kao i samih proizvoda – posebice onih kozmetičkih.

Tragovi opasnih kemikalija u jednokratnim dječjim pelenama

Uz zabrinutost oko načina pravilnog zbrinjavanja jednokratnih pelena za bebe, novo istraživanje francuskih znanstvenika potaknulo je na razmišljanje i o samom sastavu pelena i njihovom dugotrajnom utjecaju na zdravlje djece. Naime, nekoliko opasnih kemijskih tvari pronađeno je u pelenama različitih svjetski poznatih proizvođača. Jesu li djeca zaštićena od svakog rizika?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER