Jastrebarsko: Raspisan natječaj za radove na dvorcu Erdödy

Procijenjena vrijednost radova je 73.140.000,00 kuna bez PDV-a

Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole približio se datum početka radova na obnovi dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Time su stvoreni svi preduvjeti za pokretanje postupka javne nabave za građevinske radove koji je objavljen 21. ožujka, izvijestili su iz Grada Jastrebarskog.

Po završetku radova, najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, a 20 posto tog objekta moguće je komercijalizirati, navodi se u priopćenju Grada Jastrebarskog. Dvorac je u derutnom stanju od kraja 1980-ih kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama dvorca. Bilo je pokušaja obnove početkom 1990-ih, odnosno krenulo se sa sanacijom određenih dijelova dvorca, no kako to nije dovršeno ovo je prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

„Projekt obnove dvorca kompleksan je i dugotrajan. Sama administracija traje duže nego što bismo svi to htjeli, no s obzirom na znatna sredstva koja je za ovaj projekt osigurala Europska unija, očekivana je i detaljna procedura. S obzirom na okolnosti i poskupljenja na svim razinama koja pratimo iz dana u dan, porast će i vrijednost samih radova na dvorcu. Naravno da je to novi izazov, no na njega smo spremni. Došli smo do povijesno važnog trenutka za obnovu našeg najvrjednijeg kulturnog zdanja i uložit ćemo maksimalan trud u realizaciju ovog projekta“, naglasio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Projektom obnove prizemlje dvorca predviđeno je kao prostor komunikacije s posjetiteljima te će tu biti smješteni info pult, suvenirnica i prostori za udruge. Otvaranjem ugostiteljskog objekta vratit će se i ta ponuda po kojoj je dvorac bio nadaleko poznat. Također, tu je planiran prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi somelijera i manja edukativna gastronomska zbivanja.

Prvi kat dvorca predviđen je za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela dvorca te prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem katu smjestit će se polivalentan prostor koji će koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu će biti i manji prostori za radionice, a pristup je dizalom osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno-zabavna zbivanja.

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna mu je vrijednost 73.639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49.503.626,59 kuna. Više informacija o samom projektu dostupno je ovdje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Jastrebarsko: Počinje obnova dvorca Erdödy

Potpisom ugovora za izvođenje radova na obnovi i revitalizaciji dvorca Erdödy u Jastrebarskom stvoreni su i posljednji uvjeti za početak obnove jednog od najljepših i najprepoznatljivijih simbola Jaske, izvijestili su iz Grada Jastrebarskog.

Jastrebarsko: Dva projekta iz EU fondova

Grad Jastrebarsko je tijekom listopada osigurao novac za dva vrlo značajna projekta. Početkom mjeseca potpisan je ugovor s Hrvatskim vodama o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta vodno-komunalne infrastrukture u vrijednosti od gotovo 170 milijuna, a danas je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan ugovor vrijedan 1,8 milijuna kuna za energetsku obnovu Glazbene škole Jastrebarsko.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER