Zadar: Radovi na rekonstrukciji rive napreduju sukladno predviđenom planu

Projekt „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok“

Lučka uprava Zadar izvijestila je o napretku realizacije projekta rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i zaobalnog dijela Liburnske obale. U izvješću se navodi kako je od početka radova 29. srpnja 2021. do 28. veljače 2022. godine izvršeno ukupno 33 % predviđenih radova.

Ukupna vrijednost projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna. Razdoblje provođenja projekta je od 3. srpnja 2020. do 31. prosinca 2023. godine.

 

Radovi na projektu „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok“ napreduju sukladno predviđenom planu, a do 28. veljače izvršena je trećina radova. Lučka uprava Zadar redovito objavljuje fotografije, video snimke i virtualne šetnje kako bi građanima Zadra prikazala tijek radova na Obali kralja Petra Krešimira IV. i Liburnskoj obali, a najnovije izvješće odnosi se na radove izvršene do kraja mjeseca veljače.

Prema navedenom izvješću, završeni su svi nadmorski i podmorski iskopi od zgrade Sveučilišta do zgrade bivšeg hotela Zagreb, a ugrađeno je 192 komada montažnih I elemenata, 85 komada montažnih blokova čuvara, 78 m2 sačuvanih kamenih blokova, 50 m2 novih kamenih blokova i 15 metara sačuvanih kamenih blokova bankine (poklopnice). Završeni su i svi nadmorski i podmorski iskopi od zgrade bivšeg hotela Zagreb do gata, a ugrađeno je 178 komada montažnih I elemenata i 49 komada montažnih blokova čuvara. U dijelu od gata do Morskih orgulja završena je demontaža cijele dionice kamenog opločenja u iznosu od 783 m2 te ugradnja 20 komada montažnih elemenata. 

Radovi u dijelu Obale kralja Petra Krešimira IV. od gata do Morskih orgulja © Lučka uprava Zadar / zadarska-riva.hr

U sklopu radova koji se odnose na rekonstrukciju zaobalnog dijela Liburnske obale, na prvoj dionici su završeni radovi u dužini od 130 metara. Na drugoj dionici su uklonjene sve čelične cijevi na dijelu starog trajektnog pristaništa, ugrađeni zdenci za elektroinstalacije i postavljene sve cijevi za polaganje elektroinstalacija. Izrađen je i šaht vodomjernog okna te ugrađena dva vodomjera i postavljene sve vodovodne instalacije. Ukupno je ugrađeno 66 metara rubnih kamenih ploča između zaobalnog dijela Liburnske obale i asfaltnog kolnika, 276 metara kamenih poklopnica i 646 m2 kamenog opločnika na zaobalnom dijelu obale. 

Liburnska obala © Lučka uprava Zadar / zadarska-riva.hr

„Lučka uprava Zadar ulaže maksimalne napore kako bi opsežni radovi koji se odvijaju u sklopu projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok“ u što manjoj mjeri otežavali redovno odvijanje pomorskog prometa, kao i normalnih funkcija i uobičajenog života našega grada te se ovim putem još jednom zahvaljujemo svim građanima, ali i ostalim dionicima na strpljenju koje pokazuju kako bi u konačnici svi zajedno, po završetku radova, mogli uživati u još ljepšoj zadarskoj rivi.“ – ističe se u priopćenju Lučke uprave Zadar.

© Lučka uprava Zadar / zadarska-riva.hr

Cilj projekta je rekonstrukcija i dogradnja Obale kralja Petra Krešimira IV., gata i Liburnske obale, na području luke Zadar – Poluotok s ciljem osiguravanja uvjeta za redovito i sigurno održavanje obalnog linijskog pomorskog prometa između Zadra i njegovih otoka, čime će se poboljšati uvjeti za povećanje kvalitete života otočana, ali i samih građana Zadra.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

Zadarska riva konačno će dobiti svoju špinu

Sada je i službeno potvrđeno! U sklopu rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV., kao i rekonstrukcije i dogradnje postojećeg gata, zadarska riva dobit će i svoju špinu s besplatnom pitkom vodom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER