Zadar: MO Poluotok u ljetnim mjesecima zatražio zatvaranje prometnica „od Arsenala do Foše“

Zadarskoj gradskoj upravi upućen prijedlog izmjene regulacije prometa u povijesnoj jezgri grada tijekom ljetnih mjeseci

Mjesni odbor Poluotok je službama Grada Zadra uputio dopis kojim se tijekom ljetnih mjeseci, od 1. srpnja do 15. rujna 2022., traži zatvaranje prometnice „od Arsenala do Foše". Prijedlog je jednoglasno usvojen na sjednici Vijeća MO Poluotok još 20. prosinca prošle godine, a sada je upućen na evaluaciju Gradu Zadru i hitnim službama.

Vijeće MO Poluotok pozvalo je nadležne službe Grada Zadra, Postaju prometne policije Zadar, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zadra te gradsku tvrtku Obala i lučice d.o.o. da razmotre te se javno očituju o mogućnostima izmjene prometne regulacije na prometnicama od Arsenala do Foše tijekom predstojeće turističke sezone.

Kako se ističe u prijedlogu, traži se uvođenje posebne regulacije prometa u razdoblju od 1. srpnja do 15. rujna 2022. godine, kojom bi se jednosmjerne prometnice od Arsenala do Foše – Trg tri bunara te ulice Božidara Petranovića, Zadarskog mira 1358., Mihovila Pavlinovića, Ruđera Boškovića i Ante Kuzmanića – u navedenom razdoblju zatvorile za sav promet, osim za stanare, hitne i komunalne službe, zaposlene te dostavna vozila.

Posebna regulacija prometa predlaže se s ciljem rasterećenja središta grada i izbjegavanja prometnih gužvi tijekom ljetnih mjeseci, uz osiguravanje prometovanja interventnih, komunalnih i hitnih službi te dostupnosti parkirnih mjesta za stanovnike, djelatnike i registrirane posjetitelje. Osim toga, u prijedlogu se ističe kako je prijedlog u skladu sa smjernicama budućeg nacrta dokumenta o „Planu upravljanja povijesnom jezgrom kako bi se osigurao održivi razvoj u skladu s postavkama očuvanja UNESCO-ve Svjetske baštine“.

  • Zadar / Pixabay

„Isto tako, svim navedenim službama i Gradonačelniku Grada Zadra prenosimo stav Vijeća MO Poluotok o prijedlogu rješenja problema parkinga stanara na području našeg MO-a te želimo naglasiti kako svako rješenje ovog problema koje ne predviđa osigurano parkirno mjesto stanarima tijekom cijele godine smatramo neprihvatljivim. Mišljenja smo da bi ovakvo prometno rješenje, uz rasterećenost prometnih puteva u ljetnim mjesecima, rezultiralo i dostupnijim parkirnim mjestima za stanare, poslovne subjekte ali i većinu 'legalnih' gostiju apartmana na području našeg MO-a, navodi se u dopisu.

„Činjenica je da u navedenom razdoblju imamo ozbiljan prometni problem koji se iznova ponavlja svakog ljeta te vjerujemo da je krajnje vrijeme da se njime pozabavimo. Unutar sljedećih 15 dana očekujemo očitovanja adresiranih službi te ćemo o razvoju situacije i idućim koracima pravovremeno obavijestiti javnost“, zaključuju u MO Poluotok.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Most slobode zatvoren za sav promet i tijekom sljedeća dva vikenda

Zbog izvođenja radova varenja spoja prijelaznih naprava i betoniranja, Most slobode će biti zatvoren za sav promet od petka 19. kolovoza od 20,00 sati do ponedjeljka 22. kolovoza 2022. do 04,00 sata, kao i od petka 26. kolovoza od 20,00 sati do ponedjeljka 29. kolovoza 2022. do 04,00 sata.

„Pametnim semaforima“ do manje gužvi u Beču

U austrijskoj metropoli promet regulira 1.300 semafora! Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulirati samo automobilski promet, već i pješački. Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka promet će se odvijati protočnije i efikasnije, a uz to semafori će biti opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER