Gradionica 05: Može li se Ulica Stjepana Radića osloboditi od automobila?

Gradionica građanima/kama Zadra ukazuje na problem propadanja zapuštenih gradskih prostora te nudi viziju njihovog uređenja i mogućnosti realizacije najboljih rješenja

Društvo arhitekata Zadra otvorilo je prijave za sudjelovanje u ovogodišnjoj arhitektonsko-urbanističkoj radionici Gradionica 05 koja će se održati u ožujku 2022.

Ovogodišnja arhitektonsko-urbanistička radionica Gradionica 05 održat će se u organizaciji Društva arhitekata Zadra i to u dva termina: od 7.-12. ožujka te od 14.-19. ožujka 2022. 

Prvi dio Gradionice održat će se od 7.-12. ožujka u Tehničkoj školi Zadar / Strukovnoj školi Vice Vlatkovića uz mentore iz njemačke tvrtke ConstructLab. Drugi dio radionice održat će se u online formatu od 14.-19. ožujka uz mentore: Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato

Gradionica 05 bavit će se promišljanjem prostora zadarske Ulice Stjepana Radića na Voštarnici i njenog uređenja kao ugodne pješačke veze između povijesne jezgre grada i novog „centra“ na prostoru bivše vojarne, za koji je prošle godine proveden arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja uređenja.

Na novoj (G)radionici tako će se raspravljati o mogućnostima uređenja ove važne zadarske ulice te potaknuti rješenja za širenje pješačkih i zelenih površina. Mogu li građani Zadra dobiti novi prostor za ugodan boravak i druženje po uzoru na brojne europske gradove koji iz svojih središta uklanjaju automobile te građanima omogućuju više slobodnog prostora za pješačenje i vožnju bicikala? Može li Ulica Stjepana Radića postati novo mjesto zaustavljanja i boravljenja te može li se osloboditi od automobila, saznajte na Gradionici 05.

  • Izvor: Gradionica 05

Prijave su krenule dana 21. veljače i to na email prijava@gradionica.info

Podsjetimo, Gradionica 04 na temu „Zeleni grad“ bavila se oživljavanjem zapuštenih gradskih prostora na primjeru gradske mikrolokacije - autobusne stanice. Pogledajte priloženu video reportažu o prošloj Gradionici te izložbi održanoj u organizaciji Društva arhitekata Zadra, Grada Zadra i Udruge Eko-Zadar na Poljani Šime Budinića u Zadru 6. studenog 2020.

Gradionica je interdisciplinarna radionica s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora koji predstavljaju barijere u prostoru, a kroz radionice bi dobili prijedloge za ponovnu aktivaciju, rekonstrukciju i uređenje. Cilj Gradionice je davanje poticaja planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istraživanje potencijala i dobivanje raznolikih rješenja korištenja i aktivacije prostora. Osim toga, njome se građani i šira javnost žele osvijestiti o postojanju zapuštenih prostora unutar strukture gradskog tkiva te njihovo vraćanje građanima na korištenje. Gradionica se održava jednom godišnje, a odvija se kroz višednevne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Zadar: Gradionica MINI s mentorima iz njemačkog ConstructLaba

U suradnji s Društvom arhitekata Zadra te Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

Društvo arhitekata Zadra poziva na izložbu radova 6. Gradionice

Sudionici ovogodišnje Gradionice ponovno su bili učenici Tehničke škole Zadar koji su izrađivali skice i nacrte za elemente sjedenja, konstruirali oplate, smišljali načine izvedbe, radili radne makete i makete od gipsa temeljem kojih se u finalnoj fazi na gradilištu Centra za mlade oblikovao urbani namještaj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER