Društvo arhitekata Zadra poziva na izložbu radova 6. Gradionice

Izložba radova 6. Gradionice održat će se u četvrtak 28. rujna u 13 sati u „dnevnom boravku“ zadarskog Centra za mlade

Sudionici ovogodišnje Gradionice ponovno su bili učenici Tehničke škole Zadar koji su izrađivali skice i nacrte za elemente sjedenja, konstruirali oplate, smišljali načine izvedbe, radili radne makete i makete od gipsa temeljem kojih se u finalnoj fazi na gradilištu Centra za mlade oblikovao urbani namještaj.

Društvo arhitekata Zadra (ZDA) u suradnji s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Arhitekturom Square organiziralo je šestu Gradionicu na temu dizajna urbane opreme u javnom „dnevnom boravku“ zadarskog Centra za mlade, i to pod pokroviteljstvom Grada Zadra, Hrvatske komore arhitekata PO Zadar i Ministarstva kulture i medija RH.

Gradionica kao alat u kratkom vremenskom intervalu intervenira na jednom malom segmentu grada, na vrlo određenoj mikrolokaciji sa specifičnom problematikom. Prošlogodišnja Gradionica bila je posvećena temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru kao potencijalne pješačke zone, a ove godine tema je bilo dizajniranje urbane opreme u javnom „dnevnom boravku“ Centra za mlade na zadarskoj Voštarnici.

Centar za mlade bit će novo središte društvenog zbivanja i povezivanja, a smješten je na prostoru bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića, u neposrednoj blizini Gradske knjižnice Zadar. Novouređeni prostori će biti prilagođeni mladima i nezavisnim udruženjima građana, a u sklopu uređenja interijera Centra za mlade uređuje se i okoliš – vanjski prostor za odmor, druženje i zabavu.

I ove godine sudionici radionice bili su učenici Tehničke škole Zadar koje su mentorirali profesori Lucija Melada, Jadranka Vdović i Šime Maričić. Učenici su imali zadatak osmisliti elemente urbanog namještaja, odnosno urbane garniture od dostupnih građevinskih materijala od kojih je primarni beton. U sklopu radionice učenici su izrađivali skice i nacrte za elemente sjedenja, konstruirali oplate, smišljali načine izvedbe, radili radne makete i makete od gipsa temeljem kojih se u finalnoj fazi na gradilištu Centra za mlade oblikovao urbani namještaj.

Izložba radova 6. Gradionice održat će se u četvrtak 28. rujna u „dnevnom boravku“ zadarskog Centra za mlade s početkom u 13 sati. Voditelji i organizatori su Nera Nejašmić Kozina, Petar Kozina, Leona Kordiš i Nadina Mujić.

Kako je protekla izložba radova 5. Gradionice pogledajte u priloženom videu Društva arhitekata Zadra.

Gradionica je interdisciplinarna radionica s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora koji predstavljaju barijere u prostoru, a kroz radionice bi dobili prijedloge za ponovnu aktivaciju, rekonstrukciju i uređenje. Cilj Gradionice je davanje poticaja planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istraživanje potencijala i dobivanje raznolikih rješenja korištenja i aktivacije prostora. Osim toga, njome se građani i šira javnost žele osvijestiti o postojanju zapuštenih prostora unutar strukture gradskog tkiva te njihovo vraćanje građanima na korištenje. Gradionica se održava jednom godišnje, a odvija se kroz višednevne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana.

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Zadar: Gradionica MINI s mentorima iz njemačkog ConstructLaba

U suradnji s Društvom arhitekata Zadra te Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER