Zadar: Gradionica MINI s mentorima iz njemačkog ConstructLaba

Arhitektonsko-urbanistička radionica Gradionica 05 kao nastavak suradnje na projektu Žedni grad Zadar

U suradnji s Društvom arhitekata Zadra te Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

Radionica za učenike je nastavak suradnje Društva arhitekata Zadra (ZDA) i Goethe- Instituta Kroatien započete na projektu Žedni grad koji je za Zagreb i Zadar osmislio Saša Šimpraga iz građanske platforme 1POSTOZAGRAD.

Radionica će se održati od 7. do 12. ožujka 2022. i prvi je dio interdisciplinarne radionice „Gradionica" koju već petu godinu organizira Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom. Ovogodišnja Gradionica posvećena je temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru kao potencijalne pješačke zone. Osim radionice s mladima, održat će se nekoliko predavanja o novim javnim prostorima Zadra, obilazak uz vođenje, online radionica Gradionica MAXI (od 14.-19. ožujka) s poznatim arhitektima kao mentorima (Anom Danom Beroš, Dinkom Peračićem i Idisom Turatom), javno glasanje i izložba na otvorenom.

Učenici će, uz vodstvo četiri arhitekta, osmisliti i izgraditi parklete - ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića u Zadru koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje. Kako je u fokusu projekta Žedni grad poticanje da se uspostavi nova mreža punktova s besplatnom pitkom vodom u Zadru, jedan od ciljeva radionice je i osmišljavanje jedne takve špine kao urbanog inventara ulice.

Predstavljanje radova nastalih na radionici predviđeno je u subotu 12. ožujka u 12 sati u Ulici Stjepana Radića u Zadru.

Kao uvod u radionicu, Saša Šimpraga će u knjižnici Tehničke i Strukovne škole održati predavanje o javnom prostoru gradova, s posebnim osvrtom na potrebu dostupnosti besplatne pitke vode. 

ConstructLab – predavanje u Kneževoj palači

Alexander Römer, osnivač arhitektonskog kolektiva ConstructLab iz Berlina, održat će kratku prezentaciju njihovog rada u Kneževoj palači u utorak 8. ožujka 2022., s početkom u 18 sati. Riječ je o suradničkoj građevinskoj praksi kojom, za razliku od tradicionalnog arhitektonskog procesa, arhitekt dizajnira, a klijent gradi, a njome ConstructLab spaja dizajn i konstrukciju projekta. U projektima se koriste reciklirani te često privremeni materijali kako bi se sirovine mogle ponovno upotrijebiti. ConstructLab postavlja projekt unutar društvenog, ekološkog i vremenskog okvira povezujući kreativno i praktično te razmišljanje i stvaranje.

  • Instalacija u Francuskoj „Le cours de l’eau, la cour et l’eau“ © ConstructLab / Mathilde Gintz, Anaïs Renner, Arthur Bed, Alex Lambert

Kao kolektiv sudjelovali su na Venecijanskom bijenalu arhitekture – gosti u Južnokorejskom paviljonu prošle godine, na Bijenalu arhitekture 2019. u Chicagu, na velikom suradničkom projektu Baupalast u Berlinu te na brojnim manjim i većim intervencijama u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u itd. 

Prezentacija će se moći pratiti i uživo putem Facebook stranica Društva arhitekata Zadra i Goethe-Instituta Kroatien.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER