Rijeka: Predstavljanje projekta besplatnih higijenskih uložaka u osnovnim školama

Danas se u riječkoj Osnovnoj školi Trsat predstavlja projekt besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština za djevojčice u osnovnim školama Grada Rijeke.

Početkom drugog polugodišta tekuće školske godine Grad Rijeka je u svim osnovnim školama kojima je osnivač omogućio svim djevojčicama dostupnost besplatnih higijenskih uložaka.

Grad Rijeka je za provedbu projekta besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u osnovnim školama osigurao 165.805,00 kuna i to za razdoblje od jedne godine. Time se omogućuje nabava, postavljanje i, po potrebi, zamjena dispenzera u školskim toaletima te opskrba s dvije vrste higijenskih uložaka koja će se u pravilu obavljati jednom mjesečno.

  • Foto: Grad Rijeka

Projekt će predstaviti gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, ravnateljica OŠ Trsat Sonja Lefler, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter Marinela Matejčić te Irena Matić, voditeljica prodaje u tvrtki Violeta d.o.o.

Podsjetimo, ovaj hvalevrijedan projekt najavljen je krajem listopada prošle godine, a njime će se osigurati dostupnost higijenskih uložaka za oko 2300  učenica viših razreda u osnovnim školama Grada Rijeke. Time se ujedno daje proaktivan odgovor na poražavajuće rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je krajem 2020. godine provela riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine!

Vlada RH je u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje na minimalnu poreznu stopu od pet posto. Time pokazuje da zaboravlja na ustavne vrednote Republike Hrvatske – ravnopravnost spolova, odnosno rodnu ravnopravnost, a zanemaruje i jedno od temeljnih načela EU, ističu u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Tribina: O menstruaciji bez grča - uvjeti i ekologija

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Udruga PaRiter organiziraju online tribinu naziva „O menstruaciji bez grča“, koja će se održati putem platforme Zoom u srijedu 10. ožujka, s početkom u 18:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER