Grad Rijeka u osnovne škole uvodi besplatne higijenske uloške za djevojčice

Grad Rijeka danas najavljuje projekt uvođenja besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u riječke osnovne škole

O projektu će govoriti zamjenica Sandra Krpan i Goran Palčevski, zamjenik riječkog gradonačelnika te Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u riječkoj udruzi PaRiter.

Projekt besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u riječkim osnovnim školama jedan je od proaktivnih odgovora Grada Rijeke na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu koje je Udruga PaRiter predstavila javnosti početkom ove godine. Tema je i šire aktualna s obzirom na nedavne prijedloge o umanjenju PDV-a na ove higijenske potrepštine za žene kako bi im bile financijski dostupnije.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine!

Vlada RH je u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje na minimalnu poreznu stopu od pet posto. Time pokazuje da zaboravlja na ustavne vrednote Republike Hrvatske – ravnopravnost spolova, odnosno rodnu ravnopravnost, a zanemaruje i jedno od temeljnih načela EU, ističu u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Tribina: O menstruaciji bez grča - uvjeti i ekologija

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Udruga PaRiter organiziraju online tribinu naziva „O menstruaciji bez grča“, koja će se održati putem platforme Zoom u srijedu 10. ožujka, s početkom u 18:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER