Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine!

Prvim istraživanjem o menstrualnom siromaštvu otkriveno je da je više od trećine žena u Hrvatskoj prisiljeno štedjeti na ulošcima jer su im preskupi!

Vlada RH je u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje na minimalnu poreznu stopu od pet posto. Time pokazuje da zaboravlja na ustavne vrednote Republike Hrvatske – ravnopravnost spolova, odnosno rodnu ravnopravnost, a zanemaruje i jedno od temeljnih načela EU, ističu u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Više od trećine žena u Hrvatskoj prisiljeno je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi! Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih uopće si ne može priuštiti uloške! To je tek dio rezultata prvog istraživanja o menstrualnom siromaštvu koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine. Cijelo istraživanje dostupno je ovdje.

 

„Porazno je za naše društvo da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene", ističu u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter te podsjećaju kako porez na menstrualne potrepštine u Hrvatskoj iznosi 25 % te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva, stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju.

Prema istraživanju udruge PaRiter može se pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kn. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti, a snižavanje stope PDV-a na 5 % rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po osobi u kućanstvu koja menstruira. Za državu je to uistinu mali iznos, a za žene nezamislivo mnogo.

Istraživanje je pokazalo ključne probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj kada govorimo o menstruaciji i to:

  • Menstrualni sram; 
  • Nerazumijevanje i osuđivanje okoline; 
  • Nemogućnost održavanja adekvatne menstrualne higijene; 
  • Nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština; 
  • Nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije; 
  • Izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta. 

>>> Pročitajte još >>> Grad Beč pokrenuo pilot-projekt s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva

Podržite stoga smanjenje „ženskog“ poreza na 5 % kao prvi korak protiv diskriminacije te konačno uklanjanje stigme s menstruacije, pozivaju iz Udruge PaRiter. „Ne smijemo dopustiti da zbog menstruacije djevojke osjećaju sram, ne idu u školu i propuštaju dio života! To je civilizacijska stvar koju je prihvatila većina zemalja Europske unije, ali ne i Hrvatska. Higijenske potrepštine za žene nisu luksuz, a ukidanje poreza na higijenske potrepštine prijeka je potreba." 

Vlada RH je u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje na minimalnu poreznu stopu od 5 % čime pokazuje da zaboravlja na ustavne vrednote Republike Hrvatske – ravnopravnost spolova, odnosno rodnu ravnopravnost, te zanemaruje jedno od temeljnih načela EU-a. „Poručimo Vladi RH i Saboru da stojimo solidarno sa ženama i djevojčicama te da želimo zakonske izmjene koje bi pridonijele smanjenju menstrualnog siromaštva!"  

Peticiju možete potpisati putem sljedeće poveznice.

>>> Pročitajte još >>> Najčešće korišteni „jeftiniji“ menstrualni proizvodi ujedno su najštetniji za zdravlje

Peticiju je pokrenula Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, Ženska grupa Karlovac - Korak, HERA Križevci, Roditelji u akciji - RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, „Bolja budućnost", Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Savez Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih - Mladforma, EMA - Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru.

Kada se u Saboru ponovno iznese prijedlog za smanjenje porezne stope, peticija će se uputiti Vladi RH i Saboru kako bi napokon učinili sve što je u njihovoj moći za ukidanje menstrualnog siromaštva.

U trenutku objave ovog članka peticiju je potpisalo preko 13.200 građana i građanki Republike Hrvatske.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER