U Beču otvorena prva H2 punionica, a gradom će uskoro voziti i prvi autobus na vodik

Zahvaljujući podzemnoj željeznici i tramvajima, čak 80 posto bečkog javnog prijevoza odvija se bez emisija. Uvođenjem električnih autobusa i autobusa na vodik bečki javni prijevoz postaje sve 'zeleniji'!

H2 punionica vodika za autobuse i teretna vozila, kao i uvođenje autobusa na vodik u bečkom javnom prijevozu, dio su strategije koncerna Wiener Stadtwerke i zajednički projekt gradskih tvrtki Wien Energie, Wiener Netzen i Wiener Linien.

Wien Energie je u četvrtak otvorio prvu punionicu vodika u garaži javnog prijevoznika Wiener Linien u naselju Leopoldau koje se nalazi u 21. bečkom okrugu Floridsdorf. Ovdje će se vodikom puniti kamioni bečkog gradskog koncerna Stadtwerke, kao i autobusi kada počnu redovito prometovati gradskim ulicama.

„Stvaramo potrebnu infrastrukturu kako bi se naše transportne i logističke tvrtke mogle lako prebaciti na ekološki prihvatljivo gorivo”, kazao je Michael Strebl, predsjednik uprave Wien Energie.

Kamen temeljac za novu punionicu vodika položen je početkom rujna ove godine, a kako su istaknuli čelnici bečkih gradskih tvrtki, prikladna je za različite modele kamiona i autobusa pa tako i za prvi autobus na vodik - Hyundai ELEC CITY Fuel Cell, koji će u testnoj fazi početi prevoziti putnike već 10. siječnja 2022. godine.

Hyundai ELEC CITY Fuel Cell © David Bohmann / PID

„Puštanjem u rad nove punionice aktivno oblikujemo energetsku budućnost našeg grada. Vodik je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050., a prva bečka punionica vodika i početak prometovanja prvog H2 autobusa važne su prekretnice zajedničke strategije koncerna Stadtwerke Wiener te gradskih tvrtki Wien Energie, Wiener Netze i Wiener Linien koje udružuju svoje napore za zaštitu klime. Zahvaljujući tome Beč će cilj klimatske neutralnosti postići do 2040. godine”, izjavio je član bečkog poglavarstva za gospodarstvo i financije Peter Hanke.

„Vodik kao 'gorivo budućnosti' ima velik potencijal. Električne autobuse uspješno koristimo za prijevoz putnika već osam godina i to na kraćim gradskim linijama, dok su autobusi na vodik posebno prikladni za zahtjevnije rute, a njih u Beču ima popriličan broj“, rekao je Günter Steinbauer, direktor tvrtke Wiener Linien.

Vožnja Hyundai ELEC CITY Fuel Cell autobusom će za sve putnike tijekom testne faze biti besplatna, kao i u lipnju 2020. godine kada se na liniji 39A testirala vožnja autobusom tvrtke Solaris. Prema najavama tvrtke Wiener Linien, na toj će liniji do 2024. godine prometovati ukupno deset autobusa na vodik.

Peter Hanke © David Bohmann / PID

Druga punionica i postrojenje za proizvodnju vodika do 2023.

I punionica i autobusi na vodik dio su strategije za vodik koncerna Wiener Stadtwerke iz kojeg su još ovog proljeća predstavili plan prema kojem će do 2030. godine Beč postati glavno središte za proizvodnju vodika u istočnom dijelu Austrije. U suradnji s gradskim tvrtkama Wien Energie, Wiener Netzen i Wiener Linien, koncern Stadtwerke tako planira proizvodnju i distribuciju te skladištenje i upotrebu vodika.

Poznati su i sljedeći koraci provedbe strategije za vodik, a to je izgradnja druge punionice u Simmeringu, kao i postrojenje snage 2,5 MW koje će vodik proizvoditi elektrolizom vode. Wien Energie tako u budućnosti planira samostalnu proizvodnju zelenog vodika, a početak izgradnje novog postrojenja, koje će električnu energiju koristiti isključivo iz obnovljivih izvora energije, planirano je za drugu polovicu 2022. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Barcelona će 2026. dobiti novu šetnicu površine 70 000 četvornih metara

U dijelu ulice Gran Via u Barceloni stvara se velika šetnica kojom će se značajno podići kvaliteta života i poboljšati povezanost s drugim dijelovima grada. Šetnica se uređuje iznad cestovnih tunela Glòries te će se povezati s novim parkom Parc de les Glòries, nastalom na mjestu nekadašnjeg uzdignutog kružnog toka i spoja triju najvažnijih gradskih prometnica: Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana i Gran Via de les Corts Catalanes.

U Beču ovog prosinca počinje prometovati prvi autobus na vodik

Početkom rujna u 21. bečkom okrugu položen je kamen temeljac za izgradnju punionice vodika koja će ekološki prihvatljivim pogonskim gorivom opskrbljivati autobuse i teretna vozila bečkog gradskog koncerna. Već u prosincu ove godine ulicama austrijske metropole trebao bi početi prometovati i prvi autobus s pogonom na vodik.

Beč testira nove električne autobuse

Bečki gradski prijevoznik pustio je u testnu fazu električni zglobni autobus dužine 18 metara. Prometuje na tri redovne linije do 22. lipnja, a putnici se njime mogu voziti potpuno besplatno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER