Prag za mjesec dana uvodi prve Škoda E'City električne autobuse

Lijep izgled novog Škoda E’CITY električnog autobusa nije njegova jedina prednost

Češka tvrtka Škoda Transportation je krajem studenog na sajmu CZECHBUS predstavila svoj novi električni autobus. Prvi ekološki prihvatljivi autobusi Škoda E’City ne ispuštaju CO2 ili druge štetne tvari, a ulicama „Zlatnog Praga“ trebali bi početi prometovati već od siječnja 2022. godine.

Škoda E’City daleko je „zeleniji“ od većine autobusa koji trenutno prometuju Češkom, a njegov prvi model, dug 12 metara, nedavno je na sajmu CZECHBUS predstavila tvrtka Praški javni prijevoz (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP). Novi električni autobusi E’City trebali bi početi prometovati na linijama 154 i 213 i to već od sredine siječnja 2022. godine.

E'City s jednim punjenjem baterije ima domet od preko 100 kilometara, uključujući grijanje (ili hlađenje) unutrašnjosti autobusa. Kako objašnjava Petr Brzezina, predsjednik grupe Škoda Transportation, taj domet se ne može garantirati u slučaju zastoja i velikih gužvi u prometu, no „ovaj se električni autobus može puniti i iz postojeće vučne infrastrukture koju sada koriste tramvaji, a u budućnosti i trolejbusi. To je velika prednost, jer produljuje domet vožnje, a vozila se mogu neprekidno puniti.“

Škoda E’City nudi jedinstveni dvopolni sustav punjenja s galvanskom izolacijom što omogućuje da se tijekom dana, kada je autobus najčešće u pogonu, njegova vučna baterija višestruko puni pomoću pantografa postavljenog na krovu koji se spaja na nadzemni vod. Inače, autobus se u spremištu tijekom noći može u potpunosti napuniti za 3-4,5 sata.

Razvoj elektromobilnosti u praškom javnom prijevozu omogućuje nižu razinu buke u gradu u kojem će svi njegovi stanovnici moći udisati čišći zrak, a uvođenje električnih autobusa tek je jedna od aktivnosti kojima se nastoji ispuniti cilj smanjenja štetnih emisija u glavnom gradu Češke za 20 posto do 2024. godine.

„Ne radi se samo o zaštiti klime, već o sveukupnom poboljšanju okoliša uz smanjenje štetnih emisija i razine buke. Mi se zapravo vraćamo 50 godina unatrag, kada su posljednji trolejbusi nestali s ulica Praga. To je uistinu bio loš potez”, kazao je Adam Scheinherr, zamjenik gradonačelnika Praga zadužen za promet.

© Škoda

Ovaj „održivi“ niskopodni autobus sa 69 sjedećih mjesta također je prilagođen potrebama osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, kao i roditeljima s dječjim kolicima, a spuštanjem rampe za ukrcavanje općenito se olakšava ulazak i izlazak iz autobusa. Povrh toga, Škoda E’City opremljen je i pomagalima za kretanje slijepih i slabovidnih osoba.

Grad Prag je do sada naručio 14 autobusa Škoda E’City, a kao što je već ranije navedeno, prvi putnici trebali bi uživati u „čistoj i tihoj“ vožnji već od sredine siječnja sljedeće godine.

„Do sada su autobusi javnog prijevoza u Pragu trošili oko 30 milijuna litara dizela godišnje i proizvodili oko 67.900 tona CO2. Nabavom novih električnih autobusa utiremo put čistom prijevozu bez emisija i ispunjavamo naše predizborno obećanje da će do 2030. trećina autobusa biti na električni pogon“, kazao je praški gradonačelnik Zdeněk Hřib.

„Naravno, nabavu novih električnih autobusa omogućuje uspješno povlačenje europskog novca. Za električne autobuse i infrastrukturu za punjenje dobili smo 210 milijuna CZK (oko 62 mil. kuna). Ovo je tek početak, jer sam u okviru Nacionalnog plana oporavka uspio ugovoriti ukupno 2,9 milijardi CZK (oko 857 mil. kuna) za Prag kao potporu razvoju elektromobilnosti u javnom prijevozu“, dodao je gradonačelnik Hřib.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

ŠKODA H'CITY 12: Predstavljen prvi praški autobus na vodikov pogon

Škoda Grupa je na sajmu CZECHBUS u utorak predstavila svoj najnoviji model autobusa na vodik H'City koji će uskoro početi prometovati praškim ulicama. Tvrtka Praški javni prijevoz (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP) testirat će ga dvije godine na svojoj najdužoj autobusnoj liniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER